Uus-Meremaa vulkaan võib uuesti purskama hakata

Copy
Whakatane vulkaani aktiivsus on uuesti tõusnud.
Whakatane vulkaani aktiivsus on uuesti tõusnud. Foto: Marty Melville/AFP/Scanpix

Uus-Meremaa Valgesaare vulkaani jätkuv aktiivsus segab päästetöid ja võib tuua kaasa uue purske.

Riigi võimud lootsid, et suudavad täna tuua saarelt ära kaheksa arvatava vulkaanipurske ohvri surnukehad, kuid suurenenud seismiline aktiivsus on päästetöid edasi lükanud.

Seni on kinnitatud kuue inimese hukkumine esmaspäevases Whakaari vulkaani purskes ajal, mil saarel viibis kümneid turiste. 25 inimest on toimetatud raskete põletushaavadega haiglasse.

Esimeste ohvrite nimed avalikustati täna. Perekond tunnistas surnuks Adelaide`ist pärit Gavin Dallowi. Arvatavasti on tema 15-aastase kasutütre Zoe Hoskingi surnukeha endiselt saarel. Perekonnaliikmed tuvastasid ka Brisbane`ist pärit 47-aastase Julie Richardsi ja 20-aastase Jessica surnukeha.

Austraalia võimud on saatnud Uus-Meremaale meditsiiniabi, muu hulgas ruutmeetri inimnahka, et aidata põletusohvrite ravi. Samuti soetatakse vajalikke arstimeid Ameerika Ühendriikidelt.

Bay of Plenty elanikud on väljendanud pahameelt päästetöödega viivitamise ja politsei vähese teavitustöö pärast. Paljud kohalikud kritiseerivad politseid selle eest, et purske järel ei suudetud rohkem inimesi saarelt ära tuua ning need, kes päästeti, võlgnevad suuresti tänu kohalikele kopteripilootidele, kes lendasid saarele hoolimata ametlikest hoiatustest.

«Ma olen rääkinud operatsiooniga seotud isikutega ja nad soovivad väga sinna tagasi minna, nad tahavad inimeste lähedased koju tuua,» lausus Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern.

Komissar John Tims lubas, et korrakaitsjad ei puhka, kuni hukkunute surnukehad on saarelt ära toodud. Seni on suudetud saare kohal teha neli droonilendu.

Tänane satelliitpilt Valgesaarest.
Tänane satelliitpilt Valgesaarest. Foto: 2019 Maxar Technologies/via REUTERS/Scanpix

Instituudi GNS Science teadlane Graham Leonard toetas korrakaitsjaid, öeldes, et olud saarel on halvenenud ja inimestel on keeruline katastroofipiirkonnas hingata, näha ja liikuda.

Leonardi sõnul on võimalus uueks vulkaanipurskeks oluliselt kasvanud ja nüüd on 40-60 protsendi suurune tõenäosus, et järgmine purse võib toimuda 24 tunni jooksul.

Ohutase saarel jääb praeguse seisuga kolmandale pügalale viiest. Vulkanoloog Craig Milleri sõnul on vulkaaniliste gaaside surve endiselt kõrge. «Olukord tulevase aktiivsuse osas jääb äärmiselt ebakindlaks,» kinnitas ta.

Mõned Bay of Plenty elanikud leiavad, et külastajaid ei oleks üldse tohtinud Valgele saarele lastagi ning tulevikus tuleks saare külastamine keelata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles