Time nimetas aasta inimeseks Greta Thunbergi (22)

Copy
Greta Thunberg.
Greta Thunberg. Foto: SUSANA VERA/REUTERS/Scanpix

Väljaanne Time andis maineka aasta inimese tiitli Rootsi kliimaaktivist Greta Thunbergile.

Time`i peatoimetaja Ed Felsenthal kuulutas aasta inimese tiitli saaja välja täna saates «Today» ning võitjaks osutus 16-aastane Rootsi kliimaaktivist Greta Thunberg.

Thunberg on saanud kliimamuutuste vastase võitluse eestkõnelejaks alates tema üksikstreigist Rootsi parlamendi ees eelmisel aastal.

Time`i kaanel on pilt Thunbergist kirjaga «Nooruse jõud».

«Me ei saa jätkata elamist nagu homset ei olekski, sest homne päev tuleb. See on kõik, mida me ütleme,» lausus Thunberg intervjuus Time`ile.

Ajakiri intervjueeris Thunbergi laeva pardal, mis toimetas ta Ameerika Ühendriikidest Madridi kliimakohtumisele. Aasta inimese auhinna väljakuulutamise ajal viibis Thunberg Madridis.

Greta Thunberg Madridi kliimakohtumisel.
Greta Thunberg Madridi kliimakohtumisel. Foto: SUSANA VERA/REUTERS/SCANPIX

«Thunberg ei ole ühegi poliitilise partei ega lobirühma liider. Ta ei ole ei esimene, kes juhib tähelepanu kliimakriisile ega kõige kvalifitseeritum, kes seda võiks lahendada. Ta ei ole teadlane ega poliitik. Tal ei ole ligipääsu tavapärastele mõjutasanditele: ta pole miljardär ega printsess, popstaar ega isegi mitte täiskavanu,» kirjutab Time.

«Ta on tavaline teismeline tüdruk, kes sai põlvkonna ikooniks sellega, et võttis kokku julguse, et rääkida võimudele tõtt. Abstraktset ohtu läbistava pahameelega selgemaks muutes sai Thunbergist kõige mõjukam hääl planeedi kõige tähtsamast küsimusest rääkimisel,» lisas Time.

Sel aastal jõudsid lühikesse nimekirja veel USA president Donald Trump, esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi, kollektiivne tiitel «vilepuhuja» ja Hongkongi meeleavaldajad.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles