Poola mõtleb saata seakatku piirama sõdurid ja politseinikud

Copy
Kollastes vestides Poola loomaõiguslased üritavad tõkestada Aafrika sigade katku piirata üritavaid jahimehi, et nad ei saaks metssigu maha lasta.
Kollastes vestides Poola loomaõiguslased üritavad tõkestada Aafrika sigade katku piirata üritavaid jahimehi, et nad ei saaks metssigu maha lasta. Foto: WOJTEK RADWANSKI / AFP / Scanpix

Aafrika sigade katkuga heitleva Poola põllumajandusminister tegi täna ettepaneku muuta seadust nii, et sõdurid ja politseinikud saaksid õiguse metssigu maha lasta.

Olukorra taustal on soov võidelda algselt riigi idaosast leitud, kuid nüüd ka lääneossa levinud seakatkupuhanguga.

Jan Krzysztof Ardanowski sõnul näeb välja käidud seadusmuudatus ette ka karistusi kõigile, kes loomade ennetavat tapmist takistavad, näiteks keskkonnakaitsjatele. 

Nakatunud sead avastati eelmisel aastal Ida-Poolas ning arvatakse, et haigus jõudis sinna naaberriigist Ukrainast.

Puhangupiirkonna ümber rajati algselt tõkked, kuid sellest hoolimata katk levis ning praeguseks on haiguse pidurdamiseks lastud maha umbes 180 000 metssiga. Tapmised on hukka mõistnud keskkonnakaitsjad, kes üritasid seda peatada. 

Eelmisel nädalal avastati aga haigus riigi ühes paljude seafarmidega lääneregioonis. Piirkonna ümber rajatakse samuti tõkkeid, kuid Ardanowski sõnul tuleb olukorra lahendamiseks ka palju metssigu maha lasta.

Minister ütles intervjuus kanalile Poola Raadio 1, et kavatseb esitada muudatused parlamendile järgmisel nädalal kiirmenetlusega. Pole selge, millal ettepanekud parlamendi heakskiidu korral jõustuksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles