USA hoiatas Põhja-Koread ähvarduse elluviimise tagajärgede eest

BNS
Copy
Kelly Craft.
Kelly Craft. Foto: Andrew Harnik/AP/Scanpix Baltics

USA hoiatas kolmapäeval Põhja-Koread tagajärgede eest, kui Pyongyang viib ellu ähvarduse korraldada aastavahetusel suurejooneline raketikatsetus, kuid pakkus samas paindlikkust kõneluste juurde jäämise korral.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un on seadnud aasta lõpu tähtajaks, mil Washington peab välja tulema uute ettepanekutega tuumadiplomaatia päästmiseks, ning lubas «jõulukinki», kui USA presidendi Donald Trumpi administratsioon seda ei tee.

USA suursaadik ÜRO-s Kelly Craft väljendas Põhja-Koread käsitleval ÜRO Julgeolekunõukogu istungil muret, et Pyongyang võib peatselt katsetada mandritevahelisi ballistilisi rakette, mis «on mõeldud ründama USA mandriosa tuumarelvadega».

«Raketid ja tuumakatsetused ei anna Korea RDV-le suuremat julgeolekut,» sõnas ta, kasutades Põhja-Korea ametlikku nimekuju.

«Me usume, et Põhja-Korea pöördub eemale edasisest vaenulikkusest ja ähvardustest ning selle asemel teeb julge otsuse suhelda meiega,» ütles Craft.

Viidates uute sanktsioonide võimalusele, lisas Craft: «Kui sündmused kujunevad vastupidiseks, siis see julgeolekunõukogu peab olema valmis kohaselt tegutsema.»

USA ÜRO suursaadik rõhutas, et Washington on valmis olema paindlik.

Hiina ja Venemaa, kes on varem ettevaatlikult toetanud surve avaldamist Põhja-Koreale seoses varasemate tuumakatsetustega, andsid kolmapäeval mõista, et nad ei nõustu uute sanktsioonide kehtestamisega.

Hiina suursaadiku Zhang Juni sõnul peab julgeolekunõukogu vaatama sanktsioonid üle, et leevendada põhjakorealaste kannatusi ja «looma viljaka keskkonna dialoogiks».

Vene suursaadik Vassili Nebenzja kritiseeris USA lähenemist, öeldes: «Te ei saa jõuda kokkuleppele, kui te midagi vastu ei paku.»

ÜRO JN-i ülejäänud kaks alalist liiget Prantsusmaa ja Suurbritannia toetasid USA lähenemist.

Briti suursaadik Karen Pierce ütles, et Põhja-Koreal on olnud unikaalne võimalus saavutada oma vaenlasega kokkulepe.

«Ei ole liiga hilja,» sõnas ta Põhja-Koreale. «Te saate peatada olukorra halvenemist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles