Uus-Meremaal on vulkaani kraatrist ära toodud kuus surnukeha

Copy
Uus-Meremaa mereväe helikopter lahkumas reede varahommikul Valgesaare lennujaamast  ohtlikule missioonile vulkaanikraatrist surnukehi ära tooma.
Uus-Meremaa mereväe helikopter lahkumas reede varahommikul Valgesaare lennujaamast ohtlikule missioonile vulkaanikraatrist surnukehi ära tooma. Foto: Mark Baker/AP/Scanpix

Uus-Meremaa Valgesaare seismiliselt aktiivse vulkaani kraatrist on ohtliku sõjaväe päästemissiooni käigus ära toodud kuus surnukeha, teatasid ametnikud reedel.  

«Kuus surnukeha on Whakaari-Valgesaarelt edukalt ära toodud ja on nüüd HMNZS Wellingtoni pardal,» lausus politsei asekomissar John Tims Uus-Meremaa sõjalaevale viidates. 

Enne operatsiooni tehti droonide ja pärast purset vahetult vulkaani lähistel olnud helikopteripilootide abiga saarel selgeks kuue hukkunu asukoht kaheksast.

Koidu ajal alanud operatsioon viiakse läbi, hoolimata vulkaaniteadlaste hoiatustest, et uue purske toimumise tõenäosus järgmise 24 tunni jooksul on kasvanud 50–60 protsendile. 

AFP nägi koidu ajal kaht sõjaväekopterit Whakatane lennujaamast õhku tõusmas ja võtmas suunda meres asuvale vulkaanile. Poolenisti vee all oleva vulkaani juurde suundus kahes helikopteris kaheksaliikmeline sõjaväerühm. 

Pärast viis tundi kestnud pingelist ootamist teatas politsei, et enamik surnukehi on ära toodud ja saadetud Valgesaare rannikuvetes ankrus seisvale mereväe fregatile. 

Praegu pole teada, kas sõjaväelased üritavad ära tuua ka kaht viimast veel kraatris olevat surnukeha. 

Peaminister Jacinda Ardern nimetas surnukehade äratoomist äärmiselt raskeks operatsiooniks, mis on Uus-Meremaa valitsuse prioriteet. 

Esmaspäevase purske tõenäoline hukkunute arv on tõusnud 16ni. See hõlmab kaheksat inimest, kes veel tõenäoliselt Valgesaarele jäid. Nende seas on ka Uus-Meremaa giid Hayden Marshall-Inman.

Vulkaan väljutab jätkuvalt mürgiseid gaase ja saart katab paks söövitava tuha kiht. Võimaliku purske korral ähvardab päästjaid voolav magma, ülikuum aur, tuhk ja kraatrist ülehelikiirusel paiskuvad kivid, ütles vulkaaniteadlane Nico Fournier.

Umbes 22 inimest, kes olid esmaspäevase õnnetuse ajal saarel, saavad ravi haiglas. Mitme inimese seisund on tõsine.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles