Haftar teatas otsustava lahingu algusest Liibüa pealinna pärast (1)

Copy
Liibüa idaosa valitsust toetav väepealik Khalifa Haftar 2017. aasta oktoobris.
Liibüa idaosa valitsust toetav väepealik Khalifa Haftar 2017. aasta oktoobris. Foto: ESAM OMRAN AL-FETORI/REUTERS/Scanpix

Liibüa idaosa valitsust toetav väepealik Khalifa Haftar teatas neljapäeval otsustava lahingu algusest pealinna Tripoli pärast, kus asub Põhja-Aafrika riigi rahvusvaheliselt tunnustatud ühtsusvalitsus. 

«On saabunud nulltund ulatusliku ja totaalse pealetungi jaoks, mida ootab iga vaba ja aus liibüalane,» lausus sõjaväevormis Haftar kõnes, mille edastas telekanal Al-Hadath. 

Isehakanud Liibüa Rahvusarmeed (LNA) juhtiv kindral kuulutas alanuks otsustava lahingu ja pealetungi Tripoli südamesse. «Liikugem nüüd edasi, igaüks oma eesmärgi poole,» käsutas ta oma vägesid. 

LNA, mis koosneb sõjaväeüksustest, äärmuskonservatiivsetest salafistidest ja hõimuvõitlejatest, alustas aprilli algul pealetungi Tripolile, olles eelnevalt vallutanud suure osa Ida-Liibüast islamimässulistelt ja teistelt vastastelt.

Pealinna kontrolliv ühtsusvalitsus (GNA) teatas neljapäeval, et olukord on kontrolli all ja seda toetavad väed hoiavad oma positsioone pealinnast lõunas. 

«Me oleme valmis tõrjuma tagasi iga uue hullumeelse katse putšiliidrilt Haftarilt,» lausus GNA siseminister Fathi Bashagha Liibüa telekanali Al-Ahrar eetris. 

Haftar prognoosis kiiret võitu, kuid hoolimata juulis antud lubadusest kohe saabuvast edust, ei ole tema väed suutnud tungida endiselt kaugemale Tripoli äärelinnadest.  

ÜRO andmeil on sõjategevuses kaheksa kuu jooksul nõudnud 200 tsiviilisiku ja 2000 võitleja elu, umbes 146 000 inimest on pidanud kodukohast põgenema. 

Haftari toetavad Araabia Ühendemiraadid ja Egiptus, aga ka Prantsusmaa ja Venemaa. Tripoli valitsus saab abi Türgilt, Katarilt ja Itaalialt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles