Moskva: NATO suurõppus on külma sõja jäljend

BNS
Copy
Aleksandr Gruško.
Aleksandr Gruško. Foto: Vene välisministeerium/Twitter

NATO õppus Defender-Europe 2020 ei aita kaasa julgeoleku tugevdamisele, see on külma sõja jäljend ja Venemaa ei tervita seda, ütles Vene asevälisminister Aleksandr Gruško neljapäeval.

Järgmise aasta aprillist maini toimub USA maavägede juhtimisel Euroopas õppus Defender-Europe 2020. Selles osalevad umbes 20 000 USAs baseeruvat ja 9000 Euroopas paiknevat Ameerika sõdurit ja veel 8000 Euroopa riikide sõjaväelast, kes hakkavad tegutsema kümnes Euroopa riigis. 

«Loomulikult ei tervita me seda õppust. See õppus on külma sõja jäljend. Selle õppuse mõte on meie jaoks täiesti selge: võtmeelement on abijõudude kohaletoomine Ühendriikidest Euroopasse selleks, et seista vastu võrreldava jõuga vastasele,» lausus Gruško ajakirjanikele.

Õppusel pole tema sõnul mingit pistmist tegeliku julgeolekuolukorraga Euroopas. 

«See on lihtsalt ressursside raiskamine, täiendavate eraldusjoonte loomine, olukorra raskendamine sõjalise julgeoleku mõttes ja mitte ainult Euroopas, vaid kõigis piirkondades, kus julgeolekusfääril puudus varem sõjaline mõõde,» lausus Vene asevälisminister. 

NATO riigid seisavad Gruško sõnul silmitsi alliansi uutele väljakutsetele ja ohtudele kohandamise probleemiga, kuid ei suuda ikka ja jälle kohaneda ning libisevad alati tagasi selle juurde, milleks allianss 1949. aastal loodi. 

«Anders Fogh Rasmussen, NATO toonane peasekretär, ütles kunagi, et näeb enda missiooni näitamises, et vana koer suudab õppida uusi trikke. Uute trikkide koha pealt ei ole praegu olukord kiita,» märkis endine Vene saadik NATO juures. 

USA Euroopa maaväe ülem (USAREUR) kindralleitnant Christopher Cavoli ütles esmaspäeval kaitseministeeriumis, et kõnealused 37 000 sõdurit osalevad maist juunini Euroopas vähemalt 10 õppusel.

Õppus Defender-Europe 20 märgib pöördepunkti pärast USA sõjalise kohaloleku aastatepikkust vähenemist külma sõja järgses Euroopas. 

Kuigi Cavoli ei maininud õppuse rõhuasetusena Venemaa tegevust, märkis ta, et Krimmi annekteerimine 2014. aastal muutis kõike. 

Ühendriikide väesiirmisharjutuse eesmärk on näidata USA sõjaväe võimet saata NATO toetuseks kiiresti kohale suured jõud ja vastata igale võimalikule kriisile, lausus Ühendriikide Euroopa maaväe juht. 

«Meie võime maaväena jõudu siirda on absoluutselt põhimõttelise tähtsusega kõige jaoks, mida me tahame saavutada,» ütles Cavoli. 

Defender-Europe 20 hakkab sarnanema tohututele külma sõja ajal peetud õppustele, mida tunti nimega Reforger (Return of Forces to Germany). Need õppused keskendusid paljude sõdurite võimalikult kiirele Euroopasse toomisele. Neil oli kunagi tähtis roll ettevalmistustes Nõukogude Liidu vastu sõdimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles