Soome ekspert: ISIS ahvatleb toetajaid jutuga tõsiusklike katsumustest (2)

Copy
Naised ja lapsed Süürias al-Holi laagris.
Naised ja lapsed Süürias al-Holi laagris. Foto: ALI HASHISHO/REUTERS/SCANPIX

Äärmusrühmitus Islamiriik (ISIS) püüab mõjutada toetajaid juttudega tõsiusklike katsumustest, rääkis Soome džihadismiuurija Juha Saarinen Kirde-Süüria al-Holi laagri asukate olukorda kirjeldades.

«Isiklikke taustu ja motiive on muidugi raske hinnata. On inimesi, kes eraldusid sellest rühmast juba siis, kui ISISel läks hästi,» ütles ta STT-le.

Teise rühma moodustavad need, kes on hakanud ISISest lahti ütlema alles nüüd, mil nende endi eluolu on oluliselt halvenenud. Al-Holi laagris on nende osa suur, arvab uurija.

Oluline osa naistest on aga endiselt ISISega seotud.

Rühmitus kõnetab praegu oma propagandas toetajaid eri viisil.

«On kalifaadi ülistamisega seotud propagandat, milles ISISe toetajad naasevad katsumuste aega, kus toetajate usk pannakse nurjumistega proovile. Sellega eraldatakse tõsiusklikud neist, kelle usk on nõrk,» selgitas Saarinen.

Selle kõrval on väiksemaid narratiive, millest üks räägib, kuidas ISIS on alustamas ülemaailmset vastupanu. Üritatakse käivitada rahvusvaheliste rünnakute lainet.

Saarineni sõnul on ISIS väga dünaamiline ja oportunistlik toimija. Ta ei ole jäänud hävingut ootama, vaid reageerib oma tegutsemiskeskkonnas toimuvale aktiivselt.

Hetkel on raske saada üldpilti, kui palju ISIS on nõrgenenud või tugevnenud, tunnistab uurija.

«Sel on aga ikka veel suurepärased võimalused Süürias ja Iraagis sõda pidada,» hoiatab Saarinen.

Soome kaitsepolitsei Supo hinnangul jätkavad al-Holi laagrist kodumaale Soome naasvad naised tõenäoliselt terroritegevust, võrgustuvad omavahel ja liituvad taas kohalike džihaadivõrgustikega.

«Supo teadvustab täielikult Süürias al-Holi laagris olevate laste rasket olukorda ja muret laste õiguste tagamise pärast. Kaitsepolitsei ülesanne on aga seista hea riikliku julgeoleku eest, ja naiste laagrist koju toomisega kaasnevad olulised probleemid riikliku julgeoleku seisukohast,» kirjutas Supo meilis STT-le.

Saarineni arvates on Soomes puhkenud arutelus al-Holi laagris viibivate kodanike kodumaale toomise üle tekkinud tarbetu vastandamine.

«Selles vastandatakse Soome õiguslik kohustus aidata oma kodanikke ja siseturvalisust. Vastandamine on tulutu, kuid arusaadav. Vähemalt vanemate tagasitulijate kohta võib teha üsna põhjendatud otsuseid ja tõlgendusi,» ütles ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles