USA ja ÜK hoiatavad Kirde-Indiasse reisimast

Copy
India uue kodakondsusseaduse vastased meeleavaldajad Mumbais.
India uue kodakondsusseaduse vastased meeleavaldajad Mumbais. Foto: EPA / Scanpix

USA ja Ühendkuningriik andsid välja reisihoiatuse Kirde-India kohta, kus uue kodakondsusseaduse vastased valmistuvad jätkama täna proteste, milles on kahe päeva jooksul surma saanud kaks ja viga mitukümmend inimest.

Paljud piirkonna elanikud kardavad, et uus seadus annab kodakondsuse suurele hulgale immigrantidele naaberriigist Bangladeshist, kes võtavad ära nende töökohad ja lahjendavad piirkonna kultuuriidentiteeti.

Protestid lahvatasid sel nädalal ning nende keskmeks on Assami osariigi pealinn ja Kirde-India suurim linn Guwahati, kus julgeolekujõud avasid meeleavaldajate pihta tule ning kaks inimest sai surma ja 26 toimetati haiglasse.

Ühe hukkunu, 18-aastase Sam Staffordi matustest võttis reedel osa mitusada inimest.

Võimud kehtestasid Guwahatis liikumiskeelu, mis katkestatakse laupäeval kella 9-16.

Mõned protestirühmad on teatanud plaanist liikumiskeeldu eirates meelt avaldada. Suuremad demonstratsioonid on kavas õhtul.

India peaminister Narendra Modi ja Jaapani peaminister Shinzo Abe lükkasid edasi kohtumise, mis pidanuks toimuma homme Guwahatis.

USA ja Suurbritannia manitsevad oma kodanikke Kirde-Indias reisides äärmisele ettevaatusele.

Väiksemad meeleavaldused olid reedel mujalgi Indias, ka pealinnas New Delhis tekkis märulipolitsei ja protestivate tudengite kokkupõrge. Lääne-Bengalis panid demonstrandid põlema raudteejaamahooned.

India parlamendi ülemkoda kiitis kolmapäeval heaks kodakondsusseaduse muutmise eelnõu, mis kriitikute sõnul diskrimineerib moslemeid.

Eelnõu lubab hindu rahvuslaste valitsusel menetleda kiirkorras Pakistanist, Afganistanist ja Bangladeshist Indiasse saabunud usuvähemuste kodakondsustaotlusi. Moslemitele kord ei laiene.

Islamiühenduste, opositsiooni ja mitmete inimõigusorganisatsioonide arvates üritab valitsus uue eelnõuga läbi viia hinduistlikku poliitikat ja marginaliseerida India 200 miljonit moslemit.

Peaminister Modi on selle väite tagasi lükanud. Tema sõnul ei hõlma seadus kolme mainitud riigi moslemid sellepärast, et nood ei vaja India riigi kaitset.

Kirde-India osariikides kardetakse hindude massilist sisserännet Bangladeshist.

Eelnõu vallandas pahameele juba parlamendis, kus üks seadusandja võrdles seda 1930. aastate Saksamaa juudivastaste seadustega.

Mitme India osariigi - Lääne-Bengali, Punjabi, Kerala, Madhya Pradeshi ja Chhattisgarhi - peaministrid on teatanud, et nemad seadust ei jõusta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles