Malaisia 94-aastane peaminister vihjas soovile ametisse jääda

Copy
Malaisia 94-aastane peaminister Mahathir Mohamad.
Malaisia 94-aastane peaminister Mahathir Mohamad. Foto: Reuters / Scanpix

Malaisia 94-aastane peaminister Mahathir Mohamad vihjas täna võimalusele, et jääb ametisse ka pärast 2020. aastat, ehkki on lubanud tagasi astuda.

Mahathir naasis võimule eelmisel aastal, olles saavutanud ülekaaluka võidu 60 aastat riiki valitsenud korruptsioonist puretud koalitsiooni üle, mida ta ise 2003. aastani juhtis.

Mahathiri kahekümneaastase võimu järel tuli peaministriametisse Najib Razak, kelle Mahathiri nelja partei liit eelmise aasta mais valimistega võimult tõukas.

Senine opositsioonijuht Anwar Ibrahim ja Mahathir moodustasid valimiste eel liidu ja leppisid kokku, et Mahathirist saab peaminister, kuid ta annab kahe aasta pärast juhtimise üle Anwarile. 

«Meil oli visioon, kuidas Malaisiast saaks 2020. aastaks täielikult arenenud riik. Kahjuks võttis valitsus, kui ma tagasi astusin, teise suuna, teistsuguse poliitika. Ja seetõttu ei saavutatud 2020. aasta eesmärki,» rääkis Mahathir Kataris Doha foorumil.

«Me püüdleme endiselt oma eesmärkide poole, aga oleme lükanud nende saavutamise edasi 2025.-30. aasta vahelisse aega.»

«Ma olen lubanud, et astun tagasi, kui olen lahendanud mõned eelmisest valitsusest jäänud suured probleemid. Ma lubasin, et astun tagasi, kui koalitsioon nimetab uue liidrikandidaadi.»

Anwar on öelnud, et loodab saada peaministriks 2020. aasta maiks, kuid Mahathir on sellele korduvalt avalikult vastu vaielnud.

Neljapäeval kuulas politsei Anwari üle endise meesnõuniku seksuaalse ahistamise süüdistuse alusel. See ei ole esimene kord, ta veetis pederastiast süüdistatuna ligi kümme aastat vanglas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles