Sudaani kohus mõistis kauaaegse presidendi korruptsiooni eest vangi

Copy
Sudaani kauaaegne president Omar al-Bashir laupäeval pealinna Hartumi kohtus kaitsealuse puuris.
Sudaani kauaaegne president Omar al-Bashir laupäeval pealinna Hartumi kohtus kaitsealuse puuris. Foto: MORWAN ALI/EPA/Scanpix

Sudaani kohus mõistis laupäeval endise diktaatori Omar al-Bashiri rahapesus ja korruptsioonis süüdistatuna kaheks aastaks vangi.

"Kohus mõistis Omar Hassan Ahmed al-Bashiri süüdi," ütles kohtunik Al-Sadiq Abdelrahman. 

Kohtunik lisas, et Bashir saadetakse kaheks aastaks kogukonna sotsiaalhoolduskeskusesse, sest Sudaani seadused ei luba üle 70-aastaseid vangi panna.

See on esimene otsus mitmes Bashiri suhtes algatatud kohtuasjas.

Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC) süüdistab teda 2000. aasta Darfuri konfliktiga seotud sõjakuritegudes ja genotsiidis, kuid sõjavägi on teatanud, et ICC-le teda välja ei anta.

Sudaani üleminekuvalitsus ei ole seni teada andnud, kas eksdiktaator antakse üle Haagi kohtule.

75-aastane Bashir, kelle Sudaani relvajõud rahvarahutuste survel aprillis kukutasid, on olnud Hartumis kohtu all alates augustist. 

Tema kodu läbiotsimisel leiti 6,9 miljonit eurot, 351 770 USA dollarit ja 5,7 miljonit Sudaani naela (128 000 dollarit) sularaha ning talle esitati süüdistus rahapesus.

Bashiri süüdistatakse ka eelmise aasta detsembris puhkenud valitsusvastase ülestõusu ajal protestijate tapmiseks käsu andmises. Korruptsioonisüüdistuse eest mõistetud karistust hakkab ta kandma alles pärast seda, kui ka selles kohtuasjas on otsus langetatud.

Bashir tuli Sudaanis võimule 1989. aastal sõjalise riigipöördega ja valitses seejärel Aafrika riiki raudse rusikaga 30 aastat. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles