Türgi välisminister kritiseeris taas teravalt Prantsusmaad

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi välisminister Ahmet Davutoğlu.
Türgi välisminister Ahmet Davutoğlu. Foto: SCANPIX

Türgi välisminister Ahmet Davutoğlu mõistis hukka Prantsusmaa parlamendi alamkoja otsuse kiita heaks seaduseelnõu, mis võimaldab Armeenia genotsiidi eitajat karistada.

«Ärge ehitage imperialistlikke plaane teiste kannatustele,» ütles Davutoğlu täna toimunud pressikonverentsil ajakirjanikele, viidates Prantsusma esindajatekoja läinud nädalal langetatud otsusele kriminaliseerida Osmani impeeriumis toimunud Armeenia genotsiidi eitamine, AFP.

Seaduseelnõu kohaselt saab Armeenia genotsiidi eitajat karistada ühe-aastase vangistuse ja 45 000 euro suuruse rahatrahviga. Parlamendi ülemkoda hakkab teemat arutama järgmisel aastal.

Türgi aga eitab genotsiidi, väites, et 1915.-1916. aastal Väike-Aasiast tapetud armeenlased olid sõjakaose ohvrid.

Mustafa Kemali, rohkem tuntud kui Atatürki ehk türklaste isa, loodud revolutsioonilise Türgi vabariigi ametliku ajalookäsitluse kohaselt toimus Esimese maailmasõja ajal ja selle järel endiste Osmani impeeriumi riikides rahvusgruppide vaheline vaenutegevus, kus hukkus 300 000 kuni 500 000 armeenlast ning vähemalt sama palju türklasi.

Prantsuse parlamendi alamkoja otsus tõi kaasa Ankara meelepaha ning Türgi otsustas peatada sõjalise ja poliitilise koostöö Prantasusmaaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles