Liibanoni vastumeeleavaldajad kähmlesid Beirutis politseiga

Copy
Meeleavaldus Beirutis.
Meeleavaldus Beirutis. Foto: SIPA/Scanpix

Liibanoni politsei kähmles eile Beirutis kümnete valitsusvastast protestiliikumist vastustavate noortega, kasutades kivide ja ilutulestikurakettidega pilduvate meeleavaldajate vastu pisargaasi.

Laupäeva hilisel pärastlõunal üritasid mõjuvõimsa Hizbollah' ja teise šiialiikumise Amal domineeritavast piirkonnast pärit noored tungida tähtsaimasse valitsusvastaste protestilaagrisse Märtrite väljakul. 

Märulipolitsei ajas nad pisargaasiga laiali. 

Beiruti keskuses olev väljak on olnud oktoobri keskpaigas lahvatanud ulatuslike meeleavalduste epitsentriks.

Meeleavaldajad nõuavad kogu Liibanoni poliitilise klassi väljavahetamist, süüdistades paljusid eri parteide taustaga poliitikuid süstemaatilises korruptsioonis.

Meeleavaldused on toonud inimesed ühiselt poliitikute vastu, kes on olnud võimul alates Liibanoni kodusõja lõpust 1990. aastal ja mõned isegi veel kaugemast ajast.

Üleriigiline protestiliikumine nõuab kogu poliitilise süsteemi otsustavat ümberkorraldamist.

Liibanoni poliitiline süsteem on loodud hoidma tasakaalu riigi eri ususektide: kristlaste, islamiusuliste sunniitide ja šiiitide ning druuside vahel.

Kriitikute sõnul on see eestkostel ja sektantlusel põhinev süsteem hambutu ja vastandab erinevaid ühiskonnarühmi üksteisele. 

Peaminister Saad Hariri astus 29. oktoobril meeleavalduse survel tagasi ning ametlikud kõnelused tema asendaja leidmiseks algavad esmaspäeval. 

Killustunud poliitilise süsteemiga Liibanonis on valitsuste moodustamine iseäranis raske ja riigi rahalised toetajad hoiatavad, et sedapuhku ei saa Beirut endale pikaleveninud valitsuse moodustamise protsessi lubada.

Meeleavaldused on olnud seni suhteliselt rahumeelsed, kuid viimastel nädalatel on aset leidnud mitmeid kokkupõrkeid Hizbollah' ja Amali toetajatega, kes on erinevates linnades protestilaagreid rünnanud. 

Nii Amal kui Hizbollah kuuluvad Liibanoni valitsusse. 

Vastumeeleavaldused Liibanoni linnades ajendasid Hizbollah' liidrit tema ja Amali poolehoidjaid rahu säilitama.

Hassan Nasrallah sõnul on mõnede tema liikumise liikmete raev väljunud kontrolli alt, kuid ta rõhutas samas, et see on kiirelt kontrolli alla saadud.

Telepöördumises ärgitas ta oma poolehoidjaid kannatlikkusele. 

Julgeolekujõud on varem sel nädalal kasutanud jõudu ka valitsusvastaste laialiaajamiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles