Põhja-Korea teatas otsustavast katsetusest (1)

BNS
Copy
Põhja-Korea viis Sohae satelliitide ja kaugmaarakettide stardikompleksis läbi järjekordse «otsustava katsetuse», teatas riigimeedia laupäeval. Mehed Souli raudteejama teleekraanilt uudist jälgimas.
Põhja-Korea viis Sohae satelliitide ja kaugmaarakettide stardikompleksis läbi järjekordse «otsustava katsetuse», teatas riigimeedia laupäeval. Mehed Souli raudteejama teleekraanilt uudist jälgimas. Foto: AP/Scanpix

Põhja-Korea korraldas Sohae satelliitide ja kaugmaarakettide stardikompleksis järjekordse «otsustava katsetuse», teatas riigimeedia laupäeval.

«Sohae satelliidikompleksis tehti 13. detsembril ajavahemikus 22.41–22.48 edukalt järjekordne otsustav katsetus,» ütles Põhja-Korea riikliku kaitseteaduse akadeemia pressiesindaja. Teate edastas riiklik uudisteagentuur KCNA.

Teadussaavutusi rakendatakse riigi usaldusväärse tuumaheidutuse tugevdamiseks, lisas pressiesindaja.

Põhja-Korea kindralstaabi ülem Pak Jong Chon ütles laupäeval, et Pyongyang kasutab hiljutisi katsetusi uute tehnoloogiate ja strateegiliste relvade väljaarendamiseks. 

«Kaitseuuringutulemuste hiljutiste katsetuste käigus saadud hindamatuid andmeid, kogemust ja uusi tehnoloogiaid rakendatakse täies mahus veel ühe strateegilise relva väljaarendamiseks,» ütles Pak avalduses, mille edastas samuti KCNA. 

Põhja-Korea liider Kim Jong-un oli eelmisel aastal Pyongyangis Lõuna-Koreas presidendi Moon Jae-iniga kohtudes lubanud Sohae kompleksi usaldusmeetmena sulgeda. Detsembri algul aga teatati seal tehtud«väga tähtsast katsetusest».

Kim on seadnud aasta lõpu tähtajaks, mil Washington peab välja tulema uute ettepanekutega tuumadiplomaatia päästmiseks, ning lubanud «jõulukinki», kui USA presidendi Donald Trumpi administratsioon järeleandmisi ei tee.

Mõne analüütiku sõnul võib Põhja-Korea vihjata mandritevahelisele ballistilisele raketile (ICBM). 

«On väga tõenäoline, et Põhja-Korea tulistab esimesel jõulupühal midagi välja. Nad võivad nimetada seda raketisüsteemiks, kuigi see on tegelikult ICBM,» ütles kunagine põhjakorealasest ülejooksik ja Soulis tegutsev teadur Ahn Chan-il AFP-le. 

«Katsetusi Sohaes võib näha ettevalmistusena tulistamiseks, olgu see missugune tahes, 25. detsembril,» lausus Ahn. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles