Video ⟩ India moslemivastase seaduse protestid nõudsid kuus inimelu

Copy

Indias avaldatakse mitmel pool meelt kodakondsusseaduse vastu, mida kriitikud nimetavad ka moslemivastaseks seaduseks. Protestide käigus on surma saanud kuus ja viga ligi 200 inimest.

Protesti põhjuseks on möödunud kolmapäeval India parlamendis vastu võetud kodakondsusseadus. See lubab hindu rahvuslaste valitsusel anda kodakondsus miljonitele illegaalselt Indiasse saabunud inimestele. Seda aga tingimusel, et nad on mitte-moslemid, kes on saabunud moslemienamusega riikidest Pakistanist, Afganistanist ja Bangladeshist. 

Islamiühenduste, opositsiooni ja mitmete inimõigusorganisatsioonide arvates üritab valitsus uue seadusega läbi viia hinduistlikku poliitikat ja marginaliseerida India 200 miljonit moslemit. 

Nimelt kardavad India kirdeosas asuvate piirkondade elanikud, et pärast seadusemuudatust hakkab sinna põgenema hulgaliselt inimesi naaberriikidest. Ainuüksi Bangladeshis elab 16 miljonit hindut, kes kõik saaksid kergendatud korras India kodakondsuse. 

Valitsuse sõnul aga võimaldab uus seadus pakkuda peavarju neile, kes on kodumaalt põgenenud usulise tagakiusamise tõttu. Nii saaksid uue seaduse alusel kodakondsuse näiteks hindud, budistid, kristlased, aga mitte moslemid. 

Rahutuste keskmes olevas Assami osariigis lasi politsei laupäeval proteste laiali ajades maha kolm inimest. Neljas ohver suri põlema pandud poes ja viies peksti surnuks, ütlesid ametnikud. Kuuenda ohvri surma põhjust pole veel teatatud.

Rahvas protestib ka pealinnas New Delhis, Mumbais ja Hyderabadis. Pealinnas vahistati eile 35 protestidele tulnud tudengit. Samal ajal süütasid protestijad vähemalt kolm bussi ja mitu mootorratast, samuti blokeeriti tänavaid ning politseinike pihta loobiti kive. Vastuseks kasutas politsei pisargaasi.

Lääne-Bengali osariigis peatati eile mõnel pool rongiliiklus, sest meeleavaldajad asusid süütama busse ja ronge.

Siseminister Amit Shah kutsus eile taas rahvast rahu säilitama ja kinnitas, et kirdeosariikide kohalikud kultuurid ei ole ohus.

«Meie kirdepoolsete vendade ja õdede kultuur, keel, sotsiaalne identiteet ja poliitilised õigused jäävad alles,» kinnitas Shah Jharkhandi osariigi meeleavaldusel.

Inimõigusühendused ja üks moslemierakond on otsustanud kodakondsusseaduse ülemkohtus vaidlustada, väites, et see on vastuolus põhiseaduse ja India ilmalike traditsioonidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles