Suri Prantsuse uue laine ikoon Anna Karina

Copy
Anna Karina 2018. aasta märtsis.
Anna Karina 2018. aasta märtsis. Foto: AFP / Scanpix

Suri taani päritolu Prantsuse näitleja Anna Karina, keda tunti uue laine filmirežissööri Jean-Paul Godard'i muusana, teatas näitlejanna agent pühapäeval.

Kuuekümnendate filmi ikooniks jäänud Karina mängis oma toonase abikaasa Godard'i seitsmes filmis, millest tuntumad on «Hull Pierrot» («Pierrot Le Fou»), «Naine on naine» («Une femme est une femme») ja «Alphaville».

«Anna suri eile Pariisi haiglas vähki,» ütles agent Laurent Balandras. Karina suri 79 aasta vanuselt, tema juures viibis ta neljas abikaasa, ameerika režissöör Dennis Berry. 

«Prantsuse kino on jäänud orvuks. Ta on kaotanud ühe oma legendidest,» kirjutas kultuuriminister Franck Riester Twitteris.

Karina tuli teismelisena Taanist hääletades Pariisi, et näitlejaks saada. Ta alustas modellitööga ja tegi seda edukalt, kuni Godard teda ühel päeval tänaval nägi.

Godard pakkus Karinale alastistseeni oma esimeses ja väga kuulsaks saanud filmis «Hingetu» («À bout de souffle»), kuid naine keeldus. 

1961. aastal võitis ta Berliini filmifestivalil parima naisnäitleja auhinna rolli eest filmis «Naine on naine». Selleks ajaks olid nad juba Godard'iga paar.

Karina mängis 60. aastatel arvukates filmides, näiteks ka peaosalisena Agnés Varda filmis «Cléo de 5 à 7», kuid hakkas siis ise lavastama.

Tema tuntuim film on romatiline draama «Vivre ensemble».

Karina on esinenud ka lauljana ja andnud koos Serge Gainsbourgiga välja plaadi «Sous Le Soleil Exactement».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles