Rumeenias tähistati vabadusmarsiga revolutsiooni alguse 30. aastapäeva

Copy
Rumeenia kommunistliku režiimi kukutanud rahvarevolutsiooni alguse 30. aastapäeva tähistaval "Vabaduse marsil" osalejad pühapäeval riigi lääneosas Timișoara linnas.
Rumeenia kommunistliku režiimi kukutanud rahvarevolutsiooni alguse 30. aastapäeva tähistaval "Vabaduse marsil" osalejad pühapäeval riigi lääneosas Timișoara linnas. Foto: Reuters/ScanPix

Rumeenias alustati pühapäeval «Vabaduse marsiga» mälestusüritusi, et märkida 30 aasta möödumist kommunistliku režiimi kukutanud rahvarevolutsioonist. 

Mälestusüritustega tehti algust Nicolae Ceaușescu türanliku režiimi kukutamiseni viinud revolutsiooni hällis Timișoaras Rumeenia lääneosas. 

Mitusada inimest marssis linnas Rumeenia lippe lehvitades tõrvikurongkäigul punastest tellistest templi juurde, mille Reformeeritud kiriku õpetaja László Tőkés heideti oma jutlustel Ceaușescu režiimi kritiseerimise eest 30 aastat tagasi kogudusest välja. 

Tema väljaheitmise tõttu puhkenud meeleavaldus sai sädemeks, mis kukutas Euroopa viimase kommunistliku režiimi pärast seda, kui maailmajao ida- ja lääneosa eraldanud raudne eesriie oli hakanud 1989. aasta kevadel lagunema. 

«Ma ei osanud ette kujutada, et rahvas minu üleskutsele vastab...et nad tulevad minu kirikusse solidaarsust väljendama,» lausus praegu 67-aastane Tőkés AFP-le. «See solidaarsus muundus kiiresti protestiliikumiseks kommunistliku režiimi vastu.» 

Pühamu ukse kõrval asuval mälestustahvlil seisab rumeenia, ungari, saksa ja serbia keeles - Timișoara eri kogukondade keeled: «Siin sai alguse diktaatuurile lõpu teinud revolutsioon.» 

Pühapäevasel rongkäigul kõlasid taas 30 aasta tagused loosungid nagu «Täna Timișoaras, homme üle kogu riigi». 

«Me tahame, et noorte ohverdust ei unustataks kunagi. Ma ütlesin oma pojale, et ta peab austama revolutsiooni mälestust,» lausus rongkäigul osalenud Codruţa Cesnea (41). 

Kaks päeva pärast meeleavalduste algust kirikuõpetaja toetuseks andis Ceaușescu julgeolekujõududele käsu meeleavaldajate pihta tuli avada. 17. detsembril 1989. sai Timișoaras surma 60 ja vigastada üle 2000 inimese. 

Režiimivastased meeleavaldajad jõudsid Bukaresti neli päeva hiljem, 21. detsembril. Järgmisel päeval põgenesid Ceaușescu ja tema naine helikopteriga pealinnast, kuid võeti peagi vahi alla. 

Nad mõisteti surma ja hukati esimesel jõulupühal. 

Rumeenia revolutsiooni käigus sai surma ühtekokku 1104 ja vigastada 3552 inimest. 

Ajalooprofessor Adrian Kali (51) ütles pühapäeval, et 30 aasta jooksul aset leidnud muutused on ületanud tema ootusi. «Täna saab igaüks välismaale reisida, osta autot või maja,» lausus ta, kuid avaldas kahetsust noorte nappide ajalooteadmiste üle. 

Insener Gerhard Ullmann leiab, et olukord Rumeenias ei ole kuigi palju paranenud. «Vaadake palku, inimeste elujärge,» ütles ta, mööndes samas, et reisis Saksamaalt, kuhu ta oli 1994. aastal emigreerunud, spetsiaalselt Timișoarasse selleks, et mälestusüritustel osaleda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles