Hongkongi politsei ja protestijate vahel puhkes pausi järel vägivald

BNS
Copy
Hongkongi tänavarahutused
Hongkongi tänavarahutused Foto: Erik Tikan

Hongkongi politsei kasutas pühapäeval meeleavaldajate vastu pisargaasi kokkupõrgete käigus, mis tegid lõpu piirkonnas mitu nädalat kestnud vägivallavabale perioodile. 

Politsei teatas, et lasi pisargaasi käiku pühapäeval Hiina erihalduspiirkonna Mongkoki linnajaos. Protestijad loopisid politseinikke tellistega ja viskasid politseisõidukit liiklustorbikutega. Lisaks sellele süütasid meeleavaldajaid lõkkeid, sulgesid teid ja purustasid haamritega valgusfoore. 

Ühes videos oli näha kumminuiasid kandvaid märulipolitseinikke pritsimas pipragaasi ühele mehele rühma ajakirjanike seas ja teda peksmas. 

Vägivald ja pühapäeva esimeses pooles ostukeskustes aset leidnud hajusad vastasseisud meeleavaldajate ja korrakaitsjate vahel tegid lõpu mitu nädalat kestnud pausile pooltevahelises vägivallas.  

Vägivalla taaspuhkemine langeb ajale, kui Hongkongi tegevjuht Carrie Lam viibib Pekingis ja kohtub esmaspäeval ilmselt Hiina presidendi Xi Jinpingiga. 

Lam ütles eelmisel nädalal, et annab Pekingis Hiina juhtkonnale täieliku ülevaate Hongkongis toimuvast. 

Hiina erihalduspiirkonnas algasid meeleavaldused juunis inimeste Mandri-Hiinale väljaandmist lubanud eelnõu vastu, mille kohalikud võimud on protestide survel nüüdseks tagasi võtnud. Meeleavaldused kasvasid aga kiiresti üle laiemaks liikumiseks piirkonnale 50 aastaks tagatud õiguste ja vabaduste piiramise vastu.  

Ühendkuningriik andis oma endise valduse Pekingile üle 1997. aastal. Hiina valitseb Hongkongi põhimõtte «üks riik, kaks süsteemi» alusel, mis tagab erihalduspiirkonnale mõned Mandri-Hiinas tundmatud vabadused, kuid hoiab kohalikud võimud Pekingi alluvuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles