Saksamaa asub võõrtööjõudu meelitama (2)

Copy
Praegu Vietnamis töötavad inimesed võivad juba üsna pea lihtsustatud korras asuda tööle Saksamaale.
Praegu Vietnamis töötavad inimesed võivad juba üsna pea lihtsustatud korras asuda tööle Saksamaale. Foto: MANAN VATSYAYANA/AFP/Scanpix

Saksamaa loodab lihtsustada võõrtööjõu palkamist väljaspoolt Euroopa Liitu, et aidata tööjõunappuse tõttu kannatavaid ettevõtteid ja vältida nende lahkumist Saksamaalt. Töökäsi loodetakse leida Vietnamist, Mehhikost ja Indiast.

Saksamaa kantsler Angela Merkel kohtub täna äriliidrite ja ametiühingutega arutamaks, kuidas meelitada ligi oskustööjõudu väljaspoolt Euroopa Liitu.

Tänasel kohtumisel arutatakse, millistele riikidele Saksamaa ettevõtted keskenduda tahaksid, ütles tööminister Hubertus Heil. Ta lisas, et tahetakse kõrvaldada bürokraatlikud tõkked nagu kutsekvalifikatsioonide ja keeleoskuse tunnustamise protsess ning viisamenetlus.

Märtsist jõustub seadus, mis teeb väljaspoolt Euroopa Liitu pärit inimestel Saksamaal tööviisade saamise lihtsamaks. Praegu kehtib lihtsam kord ainult ülikooli lõpetanutele, kuid seda laiendatakse immigrantidele, kellel on piisav kutsekvalifikatsioon ja saksa keele oskus. Seejuures pakutaks võimalikele tulevastele töötajatele võimalus läbida saksa keele koolitus juba oma koduriigis.

«Paljud Saksa firmad otsivad pakiliselt oskustöölisi, isegi nõrgema majanduse ajal,» ütles Saksamaa tööstus- ja kaubanduskoja juht Eric Schweitzer meediakontsernile Funke. «Enam kui poolte firmade jaoks on oskustööjõu nappus suurim oht ärile.» 

Ta tegi üleskutse võtta uus seadus vastu ebabürokraatlikult ja tõhusalt.

Merkel ütles laupäeval oma iganädalases taskuhäälingus, et ilma piisava arvu oskustööjõuta ei saa ettevõtted olla edukad.

«Seepärast on meil vaja näha vaeva, et aidata palgata vajalik arv spetsialiste. Vastasel juhul peavad ettevõtted ümber asuma ja loomulikult seda me ei taha,» sõnas kantsler.

Saksamaal on hetkel kõige rohkem puudus elektriinseneridest, metallitöölistest, kokkadest, medõdedest ja tarkvaraarendajatest. Kuigi Saksamaal töötab 2,5 miljonit teistest Euroopa Liidu liikmesriikidest pärit inimest, tuleb Merkeli sõnul tööjõukriisi lahendamiseks vaadata ühendusest väljapoole. Tööjõudu soovitakse palgata peamiselt Mehhikost, Brasiiliast, Indiast ja Vietnamist.

Seni pole Saksmaaa võõrtööjõu jaoks olnud sugugi mitte kõige ahvatlevam sihtpunkt, selgub mõttekoja Bertelsmann Stiftung läbiviidud uuringust. Enam kui 30 Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) kuuluva riigi seas on Saksamaa võõrtööjõu meelitamisel 12. kohal.

Peamiseks põhjuseks see, et Saksamaal on vähe võimalusi töö leidmiseks ja tööalaseks arenguks neil, kes pole kõrgkooli lõpetanud Saksamaal või mõnes teises Euroopa Liidu liikmesriigis, kirjutas ajakiri Spiegel. Märtsis jõustuv seadus peaks olukorda muutma.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles