Jalgpallistaar sattus moslemite tagakiusust rääkides Hiinas põlu alla (1)

Copy
Mesut  Özil.
Mesut Özil. Foto: Imago/ScanPix

Londoni jalgpalliklubi Arsenal mängija ja endine Saksa koondislane Mesut Özil kritiseeris moslemitest uiguuri vähemuse kohtlemist Pekingi poolt, misjärel eemaldati Arsenali mäng Hiina riigitelevisiooni programmist ja jalgpallur sattus sotsiaalmeedias hiinlastest fännide rünnaku alla.

Özil taunis reedel Twitteris Hiina kampaaniat moslemivähemuste vastu Xinjiangis ja kritiseeris moslemiriike, kes ei ole väärkohtlemist piisavalt jõuliselt hukka mõistnud. 

«Koraane põletatakse, mošeesid suletakse, moslemite koole keelustatakse, usuõpetlasi tapetakse,» kirjutas jalgpallur Twitteris avaldatud türgikeelses postituses. «Moslemid vaikivad. Nende häält ei ole kuulda».

Hiina keskvõimud hoiavad Xinjiangis umbes miljonit uiguuri ja teisi enamasti moslemi vähemuse esindajaid nõndanimetatud ümberõppelaagrites. Pekingi sõnul antakse neile seal usuäärmusluse leviku takistamise eesmärgil kutseharidust.

Hiina välisministeeriumi esindaja Geng Shuang ütles, et Türgi päritolu Özili seisukohta mõjutasid ebatõesed teated ning et tal oleks hea meel, kui sportlane külastaks ise Xinjiangi provintsi ja tutvuks olukorraga.

«Kui ta peab kinni objektiivsuse ja õigluse põhimõtetest, suudab ta teha vahet õige ja väära vahel ning näeb teistsugust Xinjiangi,» lisas Geng. «Xinjiangis valitsevad poliitiline stabiilsus, majanduslik areng, ühtsus, sotsiaalne kooskõla, sealsed inimesed elavad ja töötavad rahulolus.»

Hiina ajalehe Global Times kirjeldas Özili kui segaduses meest, kes on käitunud hooletult ja kasutanud ära oma positsiooni avaliku elu tegelasena. «Özili teguviis on rikkunud tema kuvandit hiinlastest fännide seas ja sellel on tõsised tagajärjed Arsenali jaoks,» hoiatas leht.

Pärast Özili hukkamõistu Pekingi aadressil eemaldas Hiina riigitelevisioon programmist Arsenali ja Manchester City matši, kuigi Özili koduklubi Arsenal distantseeris end jalgpalluri väljaütlemistest ja kinnitas, et tegemist on Özili isikliku, mitte klubi seisukohaga.

Arsenal on hiinlaste seas väga populaarne ja Özili tegemisi jälgib Hiina sotsiaalmeediaplatvormil Weibo üle nelja miljoni inimese. Täna avaldas üks Weibo kasutaja video sellest, kuidas ta põletas Özili fännisärke ja veel paljud teisedki kasutajad mõistsid Özili sekkumise poliitikasse hukka.

Ent Özil ei kaotanud mitte üksnes oma fännide toetust, vaid ka mitmed Hiina spordiportaalid teatasid, et keelduvad Arsenaliga või Öziliga seotud uudiste edastamise.

Tegemist pole esimese korraga, kui Hiina võimud reageerivad kriitikale sportlaste karistamisega. Oktoobris väljendas korvpallimeeskonna Houston Rockets tegevjuht Daryl Morey toetust Hongkongi protestijatele, misjärel keeldus Hiina riiklik telekanal kõikide NBA mängude ülekandmisest.

Need kaks juhtumit on ilmekaks näiteks selle kohta, millega riskitakse Hiinat kritiseerides 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles