Stoltenberg: NATO on silmitsi oma ajaloo keerulisima julgeolekukeskkonnaga

Copy
NATO peasekretär Jens Stoltenberg (paremal) ja Kuveidi julgeolekujuht šeik Thamer al-Sabah.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg (paremal) ja Kuveidi julgeolekujuht šeik Thamer al-Sabah. Foto: AFP / Scanpix

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles täna, et organisatsioon on silmitsi oma ajaloo kõige keerulisema julgeolekukeskkonnaga.

Pinged on kasvamas ka alliansis endas. Varem sel kuul Ühendkuningriigis toimunud tippkohtumine tõi esile teravad lahkhelid liikmesmaade liidrite vahel. «Tähistasime just äsja Londonis meie NATO liidu 70. aastapäeva,» lausus Stoltenberg Kuveidis 15 aasta möödumise puhul Istanbuli koostööalgatusest (ICI).

NATO käivitas ICI, et tihendada julgeolekusidemeid Lähis-Idaga. «Kõik need aastad ei ole NATO kogenud keerulisemat julgeolekukeskkonda kui täna,» lisas alliansi juht. 

«Meie julgeoleku säilitamiseks peame olema vilkad ja valmis vastama ohtudele igast suunast – maalt, merelt, õhust, kosmosest ja küberruumist – nii riiklike kui ka mitteriiklike toimijate poolt.» 

NATO 29 liiget tõotasid varem sel kuul Londonis kahepäevasel tippkohtumisel hoida kokku Venemaalt ja terrorismist lähtuvate ohtude vastu ja tunnistasid väljakutset, mida kujutab endast tõusev Hiina.

Kohtumist saatsid aga lahkhelid ja kemplemine. USA president Donald Trump nimetas Kanada peaministrit Justin Trudeaud kahepalgeliseks pärast seda, kui viimane jäi kaamera ette Trumpi pilamisega.

Kohtumise eel ütles Prantsuse president Emmanuel Macron, et allianss on ajusurnud ja nõudis sellelt uut strateegiat, dialoogi alustamist Venemaaga ja uut lähenemist terrorismiga võitluses.

Kõigest hoolimata lepiti kokku niinimetatud Londoni deklaratsioonis, kus NATO tunnistas esmakordselt strateegilist väljakutset, mida kujutab Hiina. Rõhutati ka vajadust terrorismivastast võitlust rohkem koordineerida.

«Me peame jätkama võitlust terrorismiga. NATO mängib selles võitluses olulist rolli, tehes koostööd oma partneritega üle maailma, et õpetada välja kohalikke vägesid,» ütles Stoltenberg. «Kõik NATO liitlased ja NATO ise on osa USA juhitud globaalsest Daeshi-vastasest koalitsioonist,» lisas ta, viidates äärmusrühmitusele Islamiriik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles