Berliinis kaevati lahti kõrge natsi haud

Copy
Reinhard Heydrichi haud Berliinis.
Reinhard Heydrichi haud Berliinis. Foto: AFP / Scanpix

Berliinis kaevati lahti kõrgetasemelise natsi Reinhard Heydrichi haud. 

Heydrichi haud kaevati üles ööl vastu neljapäeva, alustatud on uurimist hauarahu rikkumise paragrahvi põhjal, teatas politsei kõneisik. Saksa ajakirjanduse teatel ei ole hauast midagi võetud. 

Reinhard Heydrich.
Reinhard Heydrich. Foto: akg-images/akg-images/Scanpix

Heydrich juhtis Natsi-Saksamaa julgeolekubürood, mille alluvusse kuulus ka Gestapo. Ta juhtis 1942. aasta 20. jaanuaril Wannsee konverentsi, kus arutati juutide hävitamist okupeeritud Euroopas. Teda on seetõttu nimetatud ka holokausti arhitektiks.

Kuigi vähem tuntud kui teised natsiliidrid, oli Heydrich mõjukas ja tema erakordset julmust täheldati ka Natsi-Saksamaa eliidi seas. Adolf Hitler kutsus teda imetlevalt «raudse südamega meheks».

Okupatsiooni ajal sai Heydrich hüüdnimeks «Praha timukas». 27. mail 1942 ründasid Briti erioperatsioonide valitsuse väljaõppe saanud Tšehhoslovakkia agendid Heydrichi autot Prahas tankitõrjemiiniga, Heydrich suri saadud vigastustesse paar päeva hiljem. Tema surnukeha toodi Berliini ja maeti Invalidenfriedhofi sõjaväekalmistule.

Külma sõja ajal sai sõjaväekalmistust Berliini müüri ääres eikellegimaa ning tema ja teiste tippnatside hauakivid kõrvaldati. Heydrichi põrmu aga ei ekshumeeritud ja haua asukoht oli avalik saladus.

2000. aastal avas grupp antifašiste pruunsärklase Horst Wesseli haua Berliinis, nad võtsid sealt tema kolju ja heitsid selle Spree jõkke, kirjutas ajaleht Tagesspiegel. Politsei teatas toona, et hauast ei võetud midagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles