Rumeenias mõisteti seoses ohvriterohke klubipõlenguga vangi 13 inimest

BNS
Copy

Rumeenia kohus mõistis seoses 2015. aastal 64 inimese elu nõudnud ööklubipõlenguga vangi 13 inimest.

Kohus nõudis esmaspäeval süüalustelt hüvitisena ellujäänutele ja ohvrite peredele ühtlasi välja 50 miljonit eurot. 

Bukaresti ööklubis Colectiv oli rockkontserdil umbes 400 inimest, neist paljud noored, kui tulevärk selle süütas ja paanika põhjustas. 

Klubis puudusid avariiväljapääsud. 

Õnnetuse uurimine osutas paljudele turvareeglite rikkumisele, mis kriitikute hinnangul tulenes Euroopa Liidu ühes vaesemas riigis vohavast korruptsioonist ja laialt levinud lõtvadest standarditest. 

Tulevärgi korraldaja, kelle ettevõttel puudus selleks vajalik luba, mõisteti tahtmatu tapmise eest vangi 12 aastaks ja kaheksaks kuuks.

Ööklubi kolme omanikku karistati tahtmatu tapmise eest 11 aasta ja kaheksa kuu pikkuse vabaduskaotusega. 

Kaks tulevärgi üles seadnud tehnikut, kaks tuleohutusinspektorit ja Bukaresti rajoonijuht, kes selleks loa andis, lähevad trellide taha kuni kümneks aastaks. 

Ülejäänud neli süüalust said leebemad karistused. 

Kõik süüdimõistetud jäävad kuni nende edasikaebuse menetlemiseni vabadusse.

Tragöödia tõi kaasa massilised valitsusvastased meeleavaldused, mis viisid sotsiaaldemokraadist peaministri Victor Ponta ametist lahkumiseni. 

Kuigi kohapeal hukkus 26 ja sai viga ligi 200 inimest, surid 38 hiljem, heites sellega halba valgust ka Rumeenia kiirabiteenistusele ja tervishoiusüsteemile laiemalt.

Endist tervishoiuministrit süüdistatakse selles, et ta viivitas ja isegi takistas põletushaavadega patsientide välismaale saatmist. Selle tagajärjel surid neist mitmed halvasti varustatud Rumeenia haiglates. Juurdlus selles osas jätkub.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles