ÜRO Julgeolekunõukogu koguneb arutama olukorda Kashmiris

Copy
India sõdurid Kashmiris korda tagamas.
India sõdurid Kashmiris korda tagamas. Foto: Hindustan Times/imago images / Hindustan Times

ÜRO Julgeolekunõukogu koguneb teisipäeval Hiina algatusel ja Pakistani palvel arutama olukorda vaidlusaluses Kashmiris, teatasid diplomaatilised allikad.

«ÜRO Julgeolekunõukogu koguneb võttes arvesse olukorra tõsidust ja võimalust, et pinged võivad regioonis veelgi kasvada,» teatas allikas.

India parlamendi ülemkoda kiitis eelmisel nädalal heaks vastuolulise kodakondsuseelnõu, mis kriitikute sõnul diskrimineerib moslemeid.

Eelnõu lubab hindu rahvuslaste kontrolli all oleval valitsusel anda kodakondsuse kolmest naaberriigist enne 2015. aastat saabunud ebaseaduslikele immigrantidele, kuid mitte juhul, kui nad on moslemid.

Islamiühenduste, opositsiooni ja mitmete inimõigusorganisatsioonide arvates üritab valitsus uue eelnõuga marginaliseerida India 200 miljonit moslemit. Peaminister Narendra Modi on selle väite tagasi lükanud. 

Eelnõu põhjustas meeleavaldused Kirde-India osariikides, kus kohalikud pole rahul hindude massilise sisserändega Bangladeshist.

Modi valitsuse väitel tehakse moslemitele seaduses erand, kuna naaberriikides Afganistanis, Bangladeshis ning Pakistanis neid taga ei kiusata. Samuti on jäetud välja tagakiusamise käes kannatanud vähemused nagu Sri Lanka tamilid, Myanmari rohingjad ja Hiina tiibetlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles