Esper: Bagdad peab Iraagis USA huvide kaitseks tegutsema (1)

Copy
USA kaitseminister Mark Esper.
USA kaitseminister Mark Esper. Foto: Reuters / Scanpix

Ühendriikide kaitseminister Mark Esper ärgitas Bagdadi tegutsema USA huvide kaitseks Iraagis pärast mitut rünnakut, milles süüdistatakse Iraani toetatud gruppe.

Teherani mõjuvõim Iraagis on suur ja peamiselt jõustab ta seda läbi relvarühmituste.

Alates 28. oktoobrist on USA sõdurite ja diplomaatide paiknemiskohti rünnatud rakettidega kümme korda. Vastutust pole nende eest võetud, kuid USA süüdistab Iraani toetatud šiiitlikke poolsõjaväelisi üksusi.

Esper vestles ametist lahkuva peaministri Adel Abdel Mahdiga ning ütles talle, et Ühendriigid on mures rünnakute ja nende jäetud mulje pärast.

«(Ühendriikidel) on õigus enesekaitsele, mistõttu palume meie Iraagi partneritel tegutseda ennetavalt..., et saada see kontrolli alla, sest see pole kellelegi hea,» olevat Esper enda sõnul Abdel Mahdile öelnud.

Peaministri kantselei väljastas varem esmaspäeval telefonikõne kinnitanud avalduse. Teates palus Mahdi kõigil vältida iga hinna eest kõiki osapooli ähvardavat eskalatsiooni.

«Ühepoolsed otsused kutsuvad esile negatiivsed reaktsioonid, mis teevad olukorra kontrollimise raskemaks ning ähvardavad Iraani julgeolekut, suveräänsust ja sõltumatust,» lisas ta.

Belgiast tagasiteel lennukil ajakirjanikega vestelnud Esper tunnistas, et Teherani seotust rünnakutega on raske tõestada.

«Kahtlustan, et nende rünnakute taga on Iraan, täpselt nii nagu nad on palju muu pahatahtliku käitumise taga selles piirkonnas... Kuid seda on raske kindlaks teha.»

- Iraani mõju -

Iraan on kogunud Iraagis märkimisväärselt palju mõjuvõimu alates 2003. aastast, mil USA kukutas võimult Saddam Husseini.

Üks ameeriklasest allikas ütles hiljuti AFP-le, et Washington peab nüüd Iraagis tegutsevaid Iraani-meelseid rühmitusi suuremaks ohuks USA sõduritele kui äärmusrühmitust Islamiriik.

Oktoobri lõpus alanud raketirünnakutes on surma saanud üks Iraagi sõdur ja viga teisigi. Lisaks tekitasid need ainelist kahju USA saatkonna lähedal Bagdadi äärmiselt turvatud rohelises tsoonis.

USA hiljuti tugevdas saatkonna julgeolekut, ütles iraaklasest julgeolekuallikas. Tema sõnul sisenes rohelisse tsooni konvoi 15 Ameerika sõidukiga, millest igaühe laadungiks olid soomukid ja relvad.

Ühendriikide välisminister Mike Pompeo hoiatas reedel Iraani juhte, et kui nemad või nende käepikendused peaksid kahjustama ameeriklasi, nende liitlasi või huve, siis vastab USA otsustavalt.

USA ametnike sõnul kaaluvad nad saata piirkonda Iraani mõjuvõimu nullima 5000–7000 sõdurit. Esper aga reedel taas eitas teadet, et Washington mõtleb saata 14 000 sõdurit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles