Uudis siseministri sõnavõtust tegi maailmale ringi peale (13)

Postimees
Copy
Uudis Eestis lahvatanud skandaalist New York Postis.
Uudis Eestis lahvatanud skandaalist New York Postis. Foto: Kuvatõmmis

Uudis Eesti siseministri Mart Helme sõnavõtust Soome uue peaministri kohta on tänaseks teinud ringi ümber maailma.

Briti ringhääling BBC kirjutas, kuidas Eesti president Kersti Kaljulaid edastas siseminister Mart Helme sõnavõtu järel Soome peaministrile oma vabandused. Samuti tõdes BBC, et Eesti siseminister on tuntud oma väljakutsuvate sõnavõttude ja vastuolulise käitumise poolest.

Seejuures meenutas BBC, kuidas Mart Helme ja tema poeg, rahandusminister Martin Helme näitasid ministriks saades riigikogu ees OK märki, mida peetakse valgete ülemvõimu toetajate märgiks.

Foto: Kuvatõmmis

Briti uudisteportaalis The Guardian oli lugu Helme sõnavõtust täna hommikul kõige loetum rahvusvaheline uudis. The Guardian kirjutas, kuidas Eesti president palus vabandust pärast seda, kui siseminister Mart Helme narris Soome peaministrit ja seadis kahtluse alla tema sobivuse uuele ametikohale.

«Helme, Eesti endine suursaadik Venemaal, on tuntud oma väljakutsuvate ütlemiste poolest, mis regulaarselt häbistavad peaminister Jüri Ratast ja tema erakonda,» kirjutas The Guardian.

Ajaleht New York Post kirjutas, kuidas Eesti konservatiivne siseminister naeruvääristas pühapäeval Soome uut liberaalset peaministrit, sundides sellega Eesti presidenti Soome valitsuselt vabandust paluma.

Ärileht Bloomberg rõhutas, et Eesti pidi vabandust paluma oma suurimalt kaubanduspartnerilt Soomelt. Samuti tõdeti, et Eestil on Soomega tugev kultuuriline ja keeleline side ning mainiti, et Soomes elab ligi 100 000 eestast. Seejärel kirjutas leht, et Soome peaministri solvamine oli Eesti jaoks järjekordne piinlik hetk pärast seda, kui populistlik EKRE aprillis valitsusse kaasati. 

«Mart Helme ja tema poeg Martin, kes on rahandusministri ametis, on öelnud, et tahavad hoida oma riiki rassiliselt puhtana ja nad on kasutanud valgete ülemvõimule viitavaid käemärke,» kirjutas Bloomberg.

Foto: Kuvatõmmis

Väljaanne Financial Times kirjutas, et Helme sõnavõtu järel lahvatas kahe lähedastes suhetes naaberriigi vahel nägelus, mis paneb muretsema, kas otsus kaasata rahvuslik EKRE valitsusse võib kahjustada Eesti mainet.

«Sellised kommentaarid tõmbavad Eestile väga palju negatiivset tähelepanu,» tsiteeris Financial Times oma loos välispoliitika instituudi direktorit Kristi Raiki. 

Samuti tõi leht välja Eesti siseministri varasemad vastuolulised teod, näiteks arutelu plaan B teemal ja OK märgi näitamise.

Reutersi uudis Eestis lahvatanud skandaalist jõudis ka Austraalia uudisteportaali SBS News, Kanada väljaandesse National Post, Hiina portaali South China Morning Post, Briti ajalehte Daily Mail ja USA uudisteportaali CNN. Juhtunust kirjutas täna loo ka uudisteagentuur AFP.

Sotsiaalmeedias jagas uudist Helme sõnavõtu kohta ka Katari meediafirma Al Jazeera veebiuudiste portaal AJ+, millel on Twitteris üle miljoni jälgija.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles