Johnsoni kavandatav eelnõu võib tuua kaubandusleppeta Brexiti

Copy
Suurbritannia peaminister Boris Johnson.
Suurbritannia peaminister Boris Johnson. Foto: Matt Dunham/PA Wire/PA Images/Scanpix

Briti peaminister Boris Johnson kavatseb suruda parlamendis läbi eelnõu, mis tagab, et Ühendkuningriigi Brexiti üleminekuaeg ei saa kesta kauem kui 2020. aasta lõpuni, ütles täna allikas tema kantseleist. 

Johnson võitis eelmise nädala valimistel parlamendis ülekaaluka enamuse lubadusega viia Ühendkuningriik Euroopa Liidust (EL) välja jaanuari lõpuks.

Sellele järgneb üleminekuaeg, mil London ja EL üritavad kaubanduslepet sõlmida. Praeguse plaani kohaselt saaks üleminekuaega pikendada kuni kahe aasta võrra, kui kõnelused kaubandusleppe üle kulgeksid oodatust aeglasemalt.

Euroopa liidrite sõnul oleks 2020. aasta detsembri tähtaeg kõikehõlmava leppe sõlmimiseks liiga lähedal. Peamise Briti opositsioonierakonna Tööpartei arvates päädib Johnsoni ettepanek kaubandusleppeta jäämisega.

Leiboristide varivalitsuse Brexiti-minister Keir Starmer ütles, et Johnsoni samm on hoolimatu ja vastutustundetu, sest seab ohtu paljude inimeste töökohad.

Saksa ajakiri Spiegel kirjutas ilmekalt, et kavandatava eelnõuga tahab Johnson Brexitit, mis toimub ilma turvavõrguta.

Johnsoni valitsus aga neid hirme ei jaga.

«Avalikkus hääletas eelmisel nädalal valitsuse poolt, mis teeks Brexiti ära ja viiks seda riiki edasi. Ja täpselt seda me alates sellest nädalast teha kavatsemegi,» ütles allikas Downing Streetilt.

«Meie manifest ütles selgelt, et rakendamisaega me ei pikenda ja et uus lahkumislepe keelab valitsusele mis tahes pikendamise seadusega,» lisas allikas.

Alamkoda koguneb täna, valib endale spiikri ja hakkab saadikuid ametisse vannutama.

Parlamendi ametlik avamine toimub neljapäeval, mil kuninganna Elizabeth II loeb ette valitsuse seadusandliku programmi.

Lahkumislepe peaks saadikute ette jõudma reedel. Kui see vastu võetakse, peaks Suurbritannia lahkuma EL-st 31. jaanuaril. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles