Erdoğan: sissetungi Süüriasse põhjustas vähene toetus põgenike asjus

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan teisipäeval Genfis ülemaailmsel pagulasfoorumil.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan teisipäeval Genfis ülemaailmsel pagulasfoorumil. Foto: SALVATORE DI NOLFI/EPA/Scanpix

Ankarat ajendas Süüriasse tungima rahvusvahelise kogukonna vähene toetus miljonitele Türgi pinnal elavatele põgenikele, teatas president Recep Tayyip Erdoğan teisipäeval.

Türgi käivitas suurest rahvusvahelisest kriitikast hoolimata oktoobris pealetungi Süüriasse. Seal asus ta tõrjuma kurdi võitlejaid piirile loodavast nõndanimetatud turvaalast, kuhu Ankara tahab saata Türgis elavaid Süüria põgenikke.

Pealetungi järel aga rõhutab Türgi, et ala on umbes kolme miljoni Süüria põgeniku tagasisaatmiseks jätkuvalt liiga ohtlik.

«Näib, et keegi ei kipu meid aitama,» ütles president Genfi kogunenud liidritele üleilmsel pagulasfoorumil. 

«Kui me rahvusvaheliselt kogukonnalt vajatud toetust ei saanud, pidime iseenda eest hoolt kandma,» lausus Erdoğan alates 2016. aastast toimunud mitme Türgi sissetungi kohta Süüriasse.

Täpsemalt rõhutas ta, et abi puudumine põhjustas Ankara hiljutisima pealetungi.

«Tahame, et see ala püsiks turvaline. Puhastagem selle maa terroristidest igaveseks... ja lubagem põgenikel minna oma kodumaale tagasi rahumeelselt ja väärikalt,» ütles Türgi president. 

«Süüria põgenikud peaksid naasma vabatahtlikkuse alusel,» lisas ta.

Põgenikele ja neid võõrustavatele riikidele rahalubaduste saamiseks korraldatud foorumi alguses sõna võtnud Erdoğan kiitis Türgit kui maailma suurimat põgenike võõrustajat. 

Ta rõhutas, et tema riigis on praegu viis miljonit põgenikku, neist 3,7 miljonit süürlased, ja et Türgi on kulutanud nende võõrustamiseks neli miljardit dollarit.

Samal ajal võttis Erdoğan ette rikkad riigid ja süüdistas neid vaid vaid väheste põgenike vastuvõtmises. Lisaks olevat nad jätnud täitmata lubaduse abistada Türgit rahaliselt.

«Kui me abi küsime, siis me ei saa seda,» lausus ta.

Erdoğan on hoiatanud, et Türgi võib lubada miljonitel süürlastel minna Euroopasse, kui rahvusvaheline kogukond enamat ei tee.

Teisipäeval sarjas ta eriti Euroopa riike, kes kasutavad põgenike eemalhoidmiseks tema arvates häbiväärseid meetodeid nagu okastraattarade rajamine. 

Kõikidel riikidel on aeg mõista, et üleilmne rände- ja põgenikekriis on kõigi probleem, mida tuleb lahendada koos, lausus Türgi president. «Meie saatused on ühised,» lausus ta.

ÜRO andmeil oli 2018. aastal 71 miljoni jagu neid inimesi, kes pidid kodust põgenema sõja, vägivalla või tagakiusu eest. Neist pea 26 miljonit pages välismaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles