USA presidendi sõnul õõnestab tagandamisprotsess demokraatiat

BNS
Copy
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: ADRIAN DENNIS/AFP/Scanpix

USA president Donald Trump avaldas arvamust, et demokraatide veetud tagandamisprotsess on riigipöördekatse ja õõnestab Ühendriikide demokraatiat, edastas teisipäeval kohalik meedia.

Trump avaldas vastavasisulist arvamust esindajatekoja demokraadist spiikrile Nancy Pelosile saadetud vihases toonis kirjas.

«Ajalugu mõistab teid karmilt hukka,» kirjutas president muu hulgas. Trump võrdles tagandamisjuurdlust ühtlasi Salemi nõiaprotsessidega.

Tagandamisjuurdluse keskmes on kahtlustus, et Trump survestas Ukrainat otsima kompromiteerivat materjali oma demokraadist poliitilise rivaali Joe Bideni ja tema poja Hunteri kohta, hoides endale meelepärase tulemuse saavutamiseks kinni miljonite dollarite väärtuses Kiievile mõeldud julgeolekuabi.

Esindajatekoja õiguskomitee kiitis 13. detsembril heaks kaks süüdistusakti Trumpi vastu, mille abil teda tagandada püütakse. 

Esimene neist puudutab võimu kuritarvitamist seoses katsega survestada Ukrainat uurima tema 2020. aasta presidendivalimiste tõenäolist rivaali ja teine kongressi töö takistamist.

Esindajatekoja tuleb uuesti kokku kolmapäeval 18. detsembril, et süüdistusakte kaaluda. Sellele peaks järgnema esindajatekoja täiskogu hääletus Trumpi ametist tagandamise üle.

Kuna demokraatidel on esindajatekojas kindel enamus, saab Trumpist ilmselt Andrew Johnsoni (1868) ja Bill Clintoni (1998) järel kolmas USA president, kelle esindajatekoja on ametist tagandanud. Richard Nixon astus 1974. aastal tagasi enne, kui esindajatekoda jõudis tema tagandamise üle hääletada. Senat ei mõistnud süüdi ei Johnsonit ega Clintonit, mistõttu nad said ametis jätkata. 

Seejärel jätkub protsess senatis kohtumõistmisega presidendi üle. Trump loodab senatis enamuses olevatele vabariiklastele, et nemad ta süüst vabastaksid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles