Tagandamisprotsessi hääletus pani Trumpi raevutsema (8)

Copy
Ameerika Ühendriikide presidendi Donald Trumpi ametist tagandamist nõudvad meeleavaldajad New Yorgis.
Ameerika Ühendriikide presidendi Donald Trumpi ametist tagandamist nõudvad meeleavaldajad New Yorgis. Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS/Scanpix

USA esindajatekoda hääletab täna president Donald Trumpi tagandamise üle. Mitmel pool Ameerika Ühendriikides on tänavatele kogunenud meeleavaldajad, kes nõuavad presidendi tagandamist, Trump ise aga saatis hääletuspäeva eel esindajatekoja spiikrile vihases toonis kirja, milles süüdistas tagandamisprotsessi algatajaid sõja kuulutamises demokraatia vastu.

«Kirjutan selle kirja ajaloolise eesmärgiga ja selleks, et salvestada oma mõtted jäädavalt ja kustutamatult. Saja aasta pärast, kui inimesed vaatavad tagasi sellele afäärile [tagandamisprotsessile], tahan ma, et nad mõistaksid seda ja õpiksid sellest, et selline asi ei juhtuks mitte kunagi enam mitte ühegi presidendiga,» kirjutas Trump kuueleheküljelises kirjas esindajatekoja demokraadist spiikrile Nancy Pelosile.

Esindajatekoja õiguskomitee kiitis eelmisel nädalal heaks kaks süüdistusakti Trumpi vastu, mille abil teda tagandada püütakse. 

Esimene neist puudutab võimu kuritarvitamist seoses katsega survestada Ukrainat uurima Trumpi 2020. aasta presidendivalimiste tõenäolist rivaali Joe Bidenit.

Tunnistaja sõnul helistas Trump juulis Ukraina uuele presidendile Volodõmõr Zelenskõile ja palus tal uurida Bideni ja tema poja tegevust Ukrainas. Paar päeva enne telefonivestlust andis Trump korralduse külmutada ligi 400 miljonit dollarit abiraha Ukrainale.

Teine süüdistus on seotud Trumpi väidetava püüdega takistada kongressi tööd. Nimelt heidetakse presidendile ette, et ta pole teinud tagandamisjuurdluse käigus kongressiga koostööd, sest on takistanud lähedastel kaastöölistel anda tunnistusi ja pole andnud välja nõutud dokumente.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles