Kohtureform võib Poola Euroopa Liidust välja viia (5)

Copy
Detsembri alguses avaldati Varssavis meelt valitsuse kavandatava kohtureformi vastu, mis võib Poola ülemkohtu sõnul seada ohtu riigi liikmelisuse Euroopa Liidus.
Detsembri alguses avaldati Varssavis meelt valitsuse kavandatava kohtureformi vastu, mis võib Poola ülemkohtu sõnul seada ohtu riigi liikmelisuse Euroopa Liidus. Foto: Agencja Gazeta/Via Reuters/Scanpix

Poola ülemkohus hoiatas eile valitsust, et kohtureformi ettepanekute jõustamisel sattub ohtu riigi liikmesus Euroopa Liidus (EL). 

Poola rahvuslik valitsus seab oma kohtureformiga ohtu riigi liikmesuse Euroopa Liidus, ütles Poola ülemkohus eile.

Poola kohtureformi ettepanekud näevad ette kohtunike ametist eemaldamist poliitilises tegevuses osalemise või teo eest, mis võiks kahjustada kohtusüsteemi toimimist. Muu hulgas võidakse kohtunikke trahvida või ametist vabastada ka siis, kui nad seavad kavandatava kohtureformi kahtluse alla, kirjutas BBC.

Reformikava paistab olevat katse sundida kohtunikke jõustama kõiki regulatsioone isegi juhul, kui need ei vasta kõrgeimatele õiguslikele normidele ning läheksid vastuollu ELi reeglitega, teatas ülemkohus. 

Võimupartei Seadus ja Õiglus (PiS) rõhutab, et reformide eesmärk on võidelda korruptsiooni vastu. 

Ülemkohtu hinnangul karistaks EL Poolat ühenduse lepete rikkumise eest. Kui valitsus ei tagane, sunnitakse Poola EList lahkuma, ütlesid kohtunikud.  

Euroopa Liidu Kohus (ECJ) palus novembris Poola ülemkohtul anda hinnang sellele, kas PiSi reformide käigus loodud justiitsnõukogu on vaba poliitilisest mõjust. 

Poola ülemkohus tegi 5. detsembril teatavaks oma hinnangu, mille järgi jääb kohtunike ametisse määramiseks ja karistamiseks loodud uuel nõukogul sõltumatusest vajaka. 

PiS tuli eelmisel neljapäeval välja seaduseelnõuga, mis lubaks karistada kohtunikke, kes kritiseerivad valitsuse vastuolulist kohtureformi.

Aktivistid kutsusid eile üles korraldama meeleavaldusi kohtuhoonete juures Varssavis ja kümnetes teistes linnades. 

2015. aastal võimule saanud PiS on teinud Poolas mitu vastuolulist kohtureformi, mis ohustavad kriitikute ja ECJ hinnangul kohtusüsteemi sõltumatust ja õigusriigi põhimõtteid.

Euroopa Komisjon on juba alustanud uurimisi õigusriigi olukorra kohta nii Poolas kui Ungaris. Uurimiste aluseks on kahtlus, et riigid püüavad allutada kohtud ja meedia senisest tugevama riigi kontrolli alla.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles