Uus-Meremaa parlament hoiatas turismi mõju eest keskkonnale

Copy
Vulkaanipurse 9. detsembril turistide seas populaarsel Uus-Meremaa Valgesaarel.
Vulkaanipurse 9. detsembril turistide seas populaarsel Uus-Meremaa Valgesaarel. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Üha kasvav turistide hulk kahjustab Uus-Meremaa keskkonda ning rahu ja vaikust, mille pärast riiki külastatakse, hoiatas parlament kolmapäeval avaldatud raportis. 

Vaikse ookeani lõunaosas asuv saareriik on aastaid turustanud end «100 protsendi puhta» ning «puhta ja rohelise» keskkonnana, ja see on hakanud mõju avaldama.

Viimastel aastatel on turistide hulk järsult kasvanud. Nende hulgas on teismelised, kes käivad filmitriloogia «Sõrmuste isand» võttepaikades selfisid tegemas, mägironijad, matkajad ja loodushuvilised.

Parlamendi keskkonnavoliniku Simon Uptoni raport jõudis avalikkuse ette ajal, mil seiklusturismitööstus on sattunud teravdatud tähelepanu alla seoses eelmise nädala vulkaanipurskega Valgesaarel, kus hukkus 16 turisti ja kaks giidi.

Uptoni sõnul käib 4,9 miljoni elanikuga Uus-Meremaal aastas ligi neli miljonit välisturisti ja 2050. aastaks võib nende arv kolmekordistuda.

Taristu on ülekoormatud, keskkond surve all ja paljud Uus-Meremaaga seostatud nähtused kadumas.

«Ainuüksi inimeste arv kahandab eraldatuse, rahu ja loodusläheduse tunnet, mille pärast paljud välisturistid just Uus-Meremaale tulla tahavad,» rõhutas ta.

«Me peame endalt küsima: kas meil on oht tappa hani, kes muneb kuldmun?» küsis Upton. 

Keskkonnavolinik lisas, et probleem ei ole üksnes välisturistides, vaid ka kodumaal puhkavates uusmeremaalastes, kelle arv ületab paljudes turismikeskustes välismaalaste oma.

Tema sõnul on turismitööstus pääsenud liiga kaua keskkonnajärelevalvest, mis on kehtestatud teistele majandussektoritele nagu põllumajandus ja kaevandus.

Valitsus ei ole aga huvitatud riigi tulusaima tööstusharu kammitsemisest, sest turism toob riigile aastas ekspordituluna sisse 16,2 miljardit Uus-Meremaa dollarit (10,7 miljardit USA dollarit).

Upton hoiatas, et praegu avanev pilt ei tekkinud üleöö. «Mida tähendab veel kolmkümmend samamoodi jätkamist?» küsis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles