Soome välisministri umbusaldamine al-Holi asjus kukkus läbi

Copy
Soome välisminister Pekka Haavisto.
Soome välisminister Pekka Haavisto. Foto: via www.imago-images.de/imago images / Xinhua / Scanpix

Soome välisminister Pekka Haavisto võitis kolmapäeval parlamendi usaldushääletuse Soome kodanike Süüriast al-Holi põgenikelaagrist kodumaale toomise üle.

Haavisto poolt andis hääle 110 ja vastu 79 eduskunna seadusandjat. Opositsioonis oleva Liike Nyt ainus parlamendiliige Harry Harkimo tegi pärast hääletust avalduse, kus soovis oma hääle muutmist, sest oli kogemata hääletanud Haavisto usaldamise poolt.

Kõik opositsioonierakonnad esitasid eelmisel nädalal valitsusele ühise arupärimise al-Holi soomlaste kojutoomise ja Haavisto tegevuse kohta probleemi lahendamiseks. Haavistot kahtlustati info varjamises parlamendi ees.

Haavisto vastas teisipäeval opositsiooni arupärimisele, põhjendades salastamise vajalikkust sõjapiirkonda minevate ametnike ja laagris olevate inimeste turvalisuse tagamisega. «Meilt läheb ametnikke sõjapiirkonda, kriisipiirkonda, kus on jätkuvalt ISISega sümpatiseerivaid ja nendega koostööd tegevaid isikuid,» sõnas Haavisto parlamendile.

Haavisto kaitses ka välisministeeriumi tegevust ning kommenteeris väiteid, mille alusel ta oli ministeeriumi juhtimisel tegutsenud valesti. «Mu ametnikkond on öelnud, et kõik on toimunud vastavalt seadustele.»

Küsimust arutati parlamendis teisipäeval ning opositsiooniparteid teatasid Haavisto umbusaldamisest. Eile kell kaks päeval alanud arutelu kestis täna varahommikuni, saades lõpu alles 3.54, kui parlamendi asespiiker Antti Rinne istungi lõpetas.

Soome valitsus langetas esmaspäeval poliitilise otsuse tuua Süürias al-Holi põgenikelaagris asuvad islamiäärmuslaste soomlastest lapsed tagasi võimalikult ruttu, kuid nende emade puhul teevad ametnikud otsuse igaühe puhul eraldi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles