Lõuna-Ameerikast startis ESA eksoplaneedimissioon (1)

Copy
Euroopa Komsoseagentuuri (ESA) eksoplaneedisatelliiti (Characterising ExOPlanets Satellite - CHEOPS) kandva Vene kanderaketi Sojuz kolmapäevane start Prantsuse Guajaanas asuvalt kosmodroomilt.
Euroopa Komsoseagentuuri (ESA) eksoplaneedisatelliiti (Characterising ExOPlanets Satellite - CHEOPS) kandva Vene kanderaketi Sojuz kolmapäevane start Prantsuse Guajaanas asuvalt kosmodroomilt. Foto: Sergei Savostyanov/TASS/Scanpix

Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) eksoplaneedisatelliit (Characterising ExOPlanets Satellite - CHEOPS) startis kolmapäeval Lõuna-Ameerikast kolmeaastasele missioonile teiste päikesesüsteemide planeete uurima.

CHEOPS-i viis Prantsuse Guajaanas Kourous asuvast baasist kosmosse Vene kanderakett Sojuz.

Esimene start katkestati teisipäeval 90 minutit enne kavandatud aega, teatas lennu eest vastutav ettevõte Arianespace.

CHEOPS ehitati Päikesesüsteemist väljaspool olevate planeetide ja tähtede uurimiseks. Uurimisobjektideks on heledad tähed, millel teadaolevalt on planeedid ning keskendutakse kuni Neptuuni-suurustele planeetidele.

Kosmoseagentuur loodab, et missiooni andmed võimaldavad arvutada nende planeetide tihendust, mis on esimene samm nende olemuse mõistmiseks.

CHEOPS-i teleskoop vaatleb heledaid tähti, et kindlaks määrata nende eest mööduvate planeetide suurust.

CHEOPS-i teadusmeeskonna juht, Šveitsi astronoom ja Nobeli füüsikapreemia laureaat Didier Queloz ütles nädala algul uudisteagentuurile AP, et missioon keskendub rohkem kui 4000 seni avastatud eksoplaneedist 100-le ning püüab välja selgitada, kas nende hulgas on Maa-sarnaseid eluks kõlbulikke planeete. 

«Me oleme üks planeedisüsteem paljudest,» ütles Šveitsi astronoom. «Küsimus on meie kohast ilmaruumis ja püüdest sellest aru saada.»

Teleskoop analüüsib eksoplaneetide tihedust ja raadiust ning püüab aru saada, kas neil on atmosfäär.

«Me ei tea neist midagi muud, kui et nad on olemas,» sõnas Queloz.

Sojuz viis orbiidile ka Itaalia Kosmoseagentuuri COSMO-SkyMed teise põlvkonna satelliidi ning kolm väiksemat kosmoseaparaati: Itaalia ettevõtte Tyvak satelliit ja kaks Prantsuse Kosmoseagentuuri nanosatelliiti.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles