Gibraltar esitas kaebuse Hispaania paremäärmusliku erakonna Vox vastu

BNS
Copy
Hispaania paremäärmuslik erakond Vox .
Hispaania paremäärmuslik erakond Vox . Foto: SUSANA VERA/REUTERS/Scanpix Baltics

Gibraltari valitsus esitas kolmapäeval kriminaalkaebuse Hispaania paremäärmusliku erakonna Vox vastu, süüdistades seda vihkamise õhutamises Suurbritannia meretaguse territooriumi ja tema rahva vastu.

Madridi prokuratuurile esitatud kaebus on suunatud Voxi liidrite, nende seas partei esimehe Santiago Abascali ja peasekretär Javier Ortega Smithi vastu.

Vox sai eelmisel kuul peetud Hispaania üldvalimistel kolmanda tulemuse. Nende valimismanifestis kutsuti Madridi hoogustama diplomaatilisi jõupingutusi Gibraltari tagasitoomiseks Hispaania võimu alla.

Voxi liidrite avaldused, seal hulgas sotsiaalmeedias, on paljastanud «selge strateegia gibraltarlaste ja meie institutsioonide halvustamiseks viisil, mis näib selgelt olevat mõeldud vihkamise õhustiku tekitamiseks hispaanlaste seas gibraltarlaste suhtes,» ütles Gibraltari valitsus avalduses.

Gibraltari peaminister Fabian Picardo ütles, et märkused on varieerunud Gibraltari kirjeldamisest parasiidina kuni põhjendamatute süüdistusteni, et hispaanlastest töötajaid hoitakse pantvangis või et see territoorium on rahapesijate ja kriminaalide pesa

«See on keel, mida kasutati 1930-ndatel aastatel juutide vastu,» ütles Picardo kolmapäeval Gibraltari parlamendis. «Me ei luba selle juhtuda ilma vastu astumata.»

Gibraltari valitsus ütles, et palus Hispaania prokuröridel uurida ka Gibraltari suhtes vaenulikkuse õhutamist sotsiaalmeedias.

Hispaania on pikka aega soovinud taastada oma kontrolli 6,8 ruutkilomeetri suuruse Gibraltari üle, mis loovutati Suurbritanniale 1713. aastal. Piirkonnas elab umbes 30 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles