Hiina, Jaapani ja Lõuna-Korea liidrid kohtuvad Pekingis

BNS
Copy
Hiina president Xi Jinping
Hiina president Xi Jinping Foto: Jason Lee/Reuters/Scanpix

Hiina, Jaapani ja Lõuna-Korea liidrid arutavad järgmisel nädalal teisipäeval Hiinas kohtudes võimalikku vabakaubanduslepet ja pingeid Põhja-Korea tuumaprogrammi ümber.

Hiina peaminister Li Keqiang võõrustab teisipäeval Chengdus Jaapani peaministrit Shinzo Abet ja Lõuna-Korea presidenti Moon Jae-ini.

Liidrid kohtuvad eraldi ka president Xi Jinpingiga, ütles Hiina asevälisminister Luo Zhaohui ajakirjanikele briifingul.

Piirkondlike võimude kohtumine toimub Washingtoni ja Pyongyangi vaheliste pingete taustal, mis hakkasid taas kasvama Põhja-Korea hiljutiste raketikatsetuste tõttu.

USA ja Põhja-Korea tuumakõnelused seisavad veebruarist saati, kui Hanois toimunud USA presidendi Donald Trumpi ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni kõnelused lagunesid tulemuseta.

Pyongyang on nüüdseks andnud Washingtonile aasta lõpuni aega järeleandmisi teha ja lubab USA-le «jõulukinki», kui Washington nõudmisele ei allu.

Hiina, Pyongyangi vana liitlane, esitas sel nädalal koos Venemaaga ÜRO-le resolutsiooni, mille eesmärk on tühistada osad Põhja-Koreale tema tuumategevuste tõttu kehtestatud sanktsioonid.

Teisipäevase tippkohtumise eesmärk on «konstruktiivselt mõjutada rahu ja stabiilsuse saavutamist Korea poolsaarel,» lausus Luo. Ta siiski lisas, et liidrid välja käidud ÜRO resolutsiooni ei aruta.

Kohtumise taustal kõrguvad ka pinged Jaapani ja Lõuna-Korea vahel. Pingete läte on sunnitööliste kasutamine Teise maailmasõja ajal Jaapani okupeeritud aladel.

Tüli raames on Jaapan ja Lõuna-Korea kehtestanud teineteisele kaubanduspiirangud ning ohvriks on sattunud ka kahe riigi vaheline sõjalise teabe vahetamise pakt.

Luo sõnul ei tunne Hiina, et kahe riigi erimeelsused oleksid kolmepoolset koostööd kuidagi halvasti mõjutanud.

Ta lisas, et kolm liidrit arutavad kolmepoolse kaubandusleppe kõneluste kiirendamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles