BLOGI ⟩ Putin: Eesti kardab Sputniku tõde (27)

Postimees
Copy
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: ALEXANDER NEMENOV/AFP/Scanpix

Täna peab Venemaa president Vladimir Putin juba 15. korda traditsioonilise aastalõpu pressikonverentsi.

Kreml teatas sel nädalal, et käesoleval aastal on üritusele registreeritud rekordilised 1895 ajakirjanikku nii Venemaalt kui mujalt.

Otseülekandes edastatav aastalõpu pressikonverents on juba aastaid olnud üks traditsioonilistest üritustest, mida ta siseriiklikult kasutab ära oma maine hoidmiseks. Rahvusvahelisele kogukonnale saadab Putin aga signaale Venemaa kavatsuste kohta.

Pressikonverents on Kremli terava järelevalve all ja küsimused tuleb Kremlile juba pikalt ette saata. Sellega garanteeritakse see, et suur osa küsimustest oleks Putinile mugavad ning ta oleks neile vastamiseks valmistunud. Sellest hoolimata on näiteks üks ajakirjanik juba neli aastat järjest küsinud sama küsimuse Venemaa vägede kohta Ukrainas.

Ingliskeelse tõlkega otsepilt:

Venekeelne otsepilt:

TASSi teatel jagati ajakirjanikele ka sel aastal traditsiooniliselt kingituseks kaustik, pastakas ja kalender. Kuna järgmisel aastal möödub 75 aastat võidust Teises maailmasõjas, on sel aastal välja jagatud suveniirid kujundatud võidupüha sümboolikaga. Nii on neile peale kirjutatud: «75 aastat. Võit! 1945–2020.»

Kui varasematel aastatel on kokku kogunenud inimesed tihti lehvitanud plakatitega, et pressikonverentsi moderaatori Dmitri Peskovi tähelepanu võita, siis sel aastal on Kreml väidetavalt plakatid, lipud ja muu sarnase keelanud, teatas RFE/RL.

Putini pressikonverentsid on tuntud oma pikkuse poolest. Näiteks eelmisel aastal vastas ta umbes nelja tunni jooksul kokku 66 küsimusele. Rekordiliselt pikk oli 2008. aasta pressikonverents, millele kulus 4 tundi ja 40 minutit.

Kui tema esimesed pressikonverentsid aastatel 2001–2003 jäid kestvuselt alla 3 tunni, siis pärast seda on Venemaa president olnud jutukam ja pärast 2004. aastat ei ole ükski üritus 3 tunniga piirdunud. Ka on üritus osalejate arvult iga aastaga kasvanud, tõustes 2001. aasta 500 ajakirjaniku pealt selleks aastaks 1895 osalejani.

Aastate jooksul on Putini pressikonverentsid pakkunud nii mõnegi meeldejääva hetke, millest vast märkimisväärseim leidis aset 2013. aasta ürituse lõpus, mil ta teatas ootamatult, et annab armu vangistatud oligarhile Mihhail Hodorkovskile.

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles