Kreeka Samose saare põgenikelaagris puhkesid kähmlused

Copy
Pagulaslaager Kreeka Samose saarel.
Pagulaslaager Kreeka Samose saarel. Foto: AP/Scanpix

Kreeka idaosas Samose saarel asuvas põgenikelaagris puhkesid täna kähmlused politsei ja migrantide rühma vahel, nii et kohalik linnapea oli sunnitud sulgema läheduses paikneva algkooli ja lasteaia.

Kokkupõrge sai alguse 200 inimese protestist äärmiselt ülerahvastatud laagri elutingimuste vastu ja nõudest, et neil lubataks saarelt lahkuda.

Protestijad pildusid politseinikke kivide ja muu käepärasega, politsei vastas pisargaasi ja paukgranaatidega. Teised laagriasukad pagesid konfliktipiirkonnast eemale.

2016. aastal Euroopa Liidu ja Türgi vahel sõlmitud leppega Euroopasse suunduva rändevoo peatumiseks on ette nähtud, et Türgi rannikult Kreeka saartele saabujaid hoitakse tagasisaatmiseni sealsamas saartel asuvates laagrites, kui neil ei õnnestu Kreekas asüüli saada. 

Mandrile lubatakse vaid kaitsetumad põgenikerühmad nagu eakad, raskete terviseprobleemidega inimesed ja väikeste lastega pered.

Rändelepe Türgiga ning sel suvel järsult tõusnud põgenike arv on muutnud olukorra Egeuse mere idaosa ülerahvastatud laagrites kriitiliseks.

Samose laagris elab näiteks ettenähtust 11 korda rohkem inimesi: 7497 ametliku 648 asemel.

Kreeka uus valitsus on lubanud 2020. aasta alguseks 20 000 inimest saartelt mandrile tuua, kuid hoolimata sellest, et ära on viidud juba mitu tuhat inimest, halvenevad tingimused saartelaagrites üha, sest uusi põgenikke tuleb kogu aeg juurde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles