USA senat kinnitas Põhja-Korea eriesindaja asevälisministriks

Copy
USA Põhja-Korea küsimuste eriesindaja Stephen Biegun 16. detsembril Soulis Lõuna-Korea välisministeeriumis.
USA Põhja-Korea küsimuste eriesindaja Stephen Biegun 16. detsembril Soulis Lõuna-Korea välisministeeriumis. Foto: SONG KYUNG-SEOK / POOL/EPA

USA senat kinnitas neljapäeval praeguse välisministeeriumi Põhja-Korea küsimuste eriesindaja Stephen Bieguni asevälisministriks.

Senati heakskiit tähendab, et Biegunist võib saada järgmisel aastal Ühendriikide välisministri kohusetäitja juhul, kui välisminister Mike Pompeo peaks otsustama oma koduosariigist Kansasest senatisse kandideerida. Poliitikavaatlejad peavad Pompeo kandideerimist tõenäoliseks. 

Biegun, kes viibib tuumadiplomaatiat Põhja-Koreaga päästa üritades praegu Aasias, kinnitati asevälisministriks 90 poolt- ja kolme vastuhäälega. Ta vahetab asevälisministrina välja John Sullivani, kelle senat kinnitas varem sel kuul USA suursaadikuks Venemaal. 

Pompeo tegevus on viimastel kuudel üha tugevamalt senatisse kandideerimisele viitamas. Hiljuti avas ta isiklikud Twitteri- ja Instagrami-kontod, kuhu postitas pilte endast Kansase põllumeeste keskel ning osariigi korvpallimeeskonda toetamas. 

Samuti on president Donald Trumpi tagandamisprotsess Pompeod üha hoogsamalt endasse mässimas. Senati demokraadid tahavad, et ta tuleks ilmselt jaanuaris jätkuvalt protsessil tunnistajapinki selle kohta ütlusi andma, kuidas president Ukrainat survestas. 

Pompeod tuntakse Trumpi poliitilise liitlase ja tulihingelise kaitsjana, Biegunil seevastu on sõltumatuma asjatundja maine. Ta on töötanud vabariiklastest kongresmenide välispoliitilise nõustajana ning endiste vabariiklastest presidentide George H.W. Bushi ja George W. Bushi administratsioonides riikliku julgeoleku nõukogus ja välisministeeriumis. 

Biegun on Washingtonis lugupeetud ja kõrgelt hinnatud, endine vabariiklasest välisminister Condoleezza Rice on nimetanud teda «väga tugevaks diplomaadiks ja erakordseks mänedžeriks». 

Ta sai USA välisministeeriumi Põhja-Korea erisaadikuks eelmise aasta augustis olukorras, kus kahe riigi vahel oli käimas diplomaatiline protsess, mis rajanes peamiselt Trumpi ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni kohtumistel.

Olukorras, kus kahe riigi liidrid suhtlesid omavahel otse, ei näinud Põhja-Korea ametnikud vajadust arutada Bieguniga muud kui tippkohtumiste logistikat. 

Erinevalt oma ülemusest Mike Pompeost, kes külastas eelmisel aastal koguni neli korda Põhja-Koread, ei ole Biegun tuumarelvituskõneluste takerdumise tõttu seni kordagi Põhja-Koreasse jõudnud. 

Biegun saavutas teatava läbimurde oktoobri algul Rootsis, kus ta pidas kauaoodatud ametnike taseme kõnelusi oma Põhja-Korea kolleegi Kim Myong-giliga. 

Põhja-Korea ei jäänud nende kaheksa tundi peetud kõnelustega rahule ja nimetas neid hiljem tülgastavateks. Ühendriigid aga üllitasid optimistliku avalduse, öeldes, et Biegun ei kavatsenudki kõiki küsimusi ühe päevaga ära lahendada ja pooled kohtuvad uuesti. 

Biegun hoidus pikka aega Põhja-Korea avalduste kommenteerimisest, kuid muutis seda praegusel ringreisil Lõuna-Koreas, Jaapanis ja Hiinas, nimetades Pyongyangi hiljutisi ähvardusi vaenulikeks, negatiivseteks ja mittevajalikeks. 

Michigani osariigist pärit Biegun räägib vene keelt ja elas aastatel 1992–1994 Venemaal. Enne Ühendriikide Põhja-Korea eriesindajaks saamist töötas ta autohiiu Ford asepresidendina. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles