Teadlased võisid leida maailma vanima metsa (1)

BNS
Copy
Maailma vanima metsa uuringud USAs New Yorki osariigis.
Maailma vanima metsa uuringud USAs New Yorki osariigis. Foto: Charles Ver Straeten / SWNS / Scanpix

Teadlased on avastanud tõenäoliselt maailma vanima metsa, mis võib anda inimkonnale hindamatut informatsiooni metsade ja kliimamuutuse seoste kohta, selgus neljapäeval avaldatud uuringust.

Maailma vanimaks fossiilmetsaks on seni peetud USA New Yorgi osariigis Catskilli piirkonnas Gilboas asuvat paika, mille vanuseks hinnatakse 385 miljonit aastat. 

Ajakirjas Current Biology avaldatud uuringust selgus, et sellest arvatavasti veel vanema fossiilmetsa asukoht asub vaid 40 kilomeetrit ida pool Cairo linna lähedal kivimurrus. 

Uuringud Cairo kivimurrus.
Uuringud Cairo kivimurrus. Foto: William Stein / SWNS / Scanpix

Üheteistkümnest teadlasest koosnev rahvusvaheline rühm tegi pärast 10 aastat kestnud proovide kogumist ja uuringuid järelduse, et kivimurru asukohas asus kunagi seni vanimast metsast kaks kuni kolm miljonit aastat vanem ja mitmekesisem mets. 

Nagu Gilboaski, leidsin teadlased jälgi primitiivsest puuliigist Eospermatopteris, mis meenutab veidi palmipuud. Uues metsapaigas leidsid nad jälgi ka Archaeopteris tüüpi puudest. 

Archaeopterisel on palju kaasaegsemad tunnused, selle lehed ja juuresüsteemid on võrreldavad kuuse või männiga, selgitas üks uuringu autoreid William Stein, New Yorgi Binghamtoni ülikooli bioloogiaprofessor. 

Need puud võivad aidata mõista metsade tänapäevastumise viise ajal, kui süsinikdioksiidi tase atmosfääris oli vähenemas ja temperatuurid langemas, lausus Stein AFP-le. 

Jahtumisprotsessi uurimine võib aidata paremini mõista kliimasoojenemise ja metsatustamise omavahelist suhet, sest see võib olla sarnane pöördprotsess, märkis bioloogiaprofessor. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles