FSB tulistaja oli enne töötuks jäämist AÜE saatkonna turvatöötaja

Copy
Julgeolekutöötajad FSB peakorteri ees Moskvas.
Julgeolekutöötajad FSB peakorteri ees Moskvas. Foto: Šamil Žumatov/Reuters/Scanpix

Vene Föderatsiooni Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) peakorteris toimunud tulistamises hukkus üks ja sai viga viis julgeolekutöötajat. Tule avanud mehe korterist konfiskeeriti kokku viis tulirelva.

Musta riietatud isik avas eile õhtul Moskvas Lubjanka väljakul asuva FSB peahoone juures automaaditule, tappes ühe ja vigastades veel viit inimest. Tervishoiuministeeriumi andmeil on eriteenistuste kahe töötaja vigastused äärmiselt rängad.

Mis toimus?

Tulistamine Moskva kesklinnas algas kohaliku aja järgi kella 18.45 paiku. FSB teatas uudisteagentuuridele tulistaja kahjutukstegemisest umbes pool tundi hiljem. Ründaja tapeti.

Üksi tegutsenud mees avas tule FSB peakorteri ees, kuid ei sisenenud hoonesse.

Vene riigi- ja sotsiaalmeedia kirjeldasid eelnevalt relvastatud korrakaitsjaid läbi rahvarohke ostupiirkonna jooksmas. Mitmel sündmuspaigal tehtud videol on näha relvastatud mehi hoonest välja tormamas, kuulda on tulistamist. Ühes videos on näha tulistamist FSB akende pihta.

Intsident FSB peakorteri juures leidis aset päev enne 20. detsembril tähistatavat Vene julgeolekuteenistuse päeva. 

Kes oli ründaja?

Ründajana tuvastati Moskva oblastist Podolski linnast pärit 39-aastane Jevgeni Manjurov, teatas uudistekanal Ren TV.

Korrakaitsjad konfiskeerisid Manjurovi korterist viis tulirelva, muuhulgas kaks poolautomaatset püssi, kaks jahipüssi ja ühe püstoli.

Manjurov töötas viimaste aastate jooksul erinevate turvafirmade heaks, kuid oli neist kõigist ära tulnud.

«Ta oli viimati töötu ja rääkis telefonis mingite araablastega; ma ei saanud midagi aru, sest ta rääkis nendega inglise keeles,» lausus Manjurovi ema väljaandele Komsomolskaja Pravda.

Manjurovi isa ütles uudistekanalile 112 Telegram, et tema poeg võis olla «zombistunud». Isa sõnul töötas Manjurov Araabia Ühendemiraatide saatkonnas turvatöötajana, kus hakkas väidetavalt arendama «idamaist» aktsenti.

Baza Telegrami väitel ütles Manjurov rünnaku päeval emale, et osaleb tulistamisharjutusel. «Ma märkasin, et ta oli viimasel ajal kuidagi närvis,» rääkis Manjurovi ema Bazale.

Rünnaku järel tehtud fotodelt on näha Manjurovi surnukeha kõrval poolautomaatset relva, lähedal tänaval oli püstol ja lahingunuga.

Ründaja motiiv ei ole teada.

Mis saab edasi?

Vene juurdluskomitee avas juhtumi osas kriminaalasja.

Anonüümseks jäänud FSB ohvitseri sõnul võib tulistamine kiirendada agentuurisiseseid ümberkorraldusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles