Trump soovib kohest tagandamishääletust (6)

Copy
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump.
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Scanpix

USA president Donald Trump nõuab esindajatekoja heakskiidu saanud tagandamisprotsessi kohest edasiliikumist senatisse.

Kolmapäeval hääletas Kongressi esindajatekoda Trumpi ametist tagandamise poolt võimu väärkasutamise ja Kongressi töö takistamise süüdistuste alusel.

Demokraadid on aga keeldunud asja kohe edasi saatmast, sest vabariiklaste kontrollitav senat on keeldunud lubamast istungile tunnistajaid ja ei ole demokraatide sõnul valmis tagama ausat kohtumõistmist.

President vastas tagandamishääletusele Twitteris, kirjutades, et demokraatide tõendid on nii nõrgad, et nad ei julge neid senati ette toimetada.

«Nii et pärast seda, kui demokraadid ei taganud mulle ausat protsessi esindajatekojas, polnud advokaate, tunnistajaid ega midagi, tahavad nad nüüd öelda senatile, kuidas nemad peaksid istungit korraldama. Tegelikult ei ole neil millegi kohta tõendeid, nad ei ilmu isegi kohale. Nad tahavad väljapääsu. Ma tahan kohest istungit!» kirjutas Trump.

Selleks, et senati protsess võiks alata, peab demokraatide kontrollitav esindajatekoda esitama senatile tagandamisartiklid, mille alusel toimub senatis hääletus.

Esindajatekoja demokraadist spiiker Nancy Pelosi on aga keeldunud senatile artikleid esitamast, kuniks senat ei taga demokraatidele vastuvõetavat erapooletut istungit.

Senati vabariiklaste enamuse juht Mitch McConnell seab paika istungi tingimused, demokraadid nõuavad McConnellilt avalikustamist, milliseid tunnistajaid ja kelle tunnistuste andmist ta lubab.

McConnell on keeldunud koostööst demokraatidega. Pärast demokraatide senati juhi Chuck Schumeriga kohtumist teatas ta: «Me jääme patiseisu.» Lisaks nimetas McConnell tagandamisprotsessi kõige kiirustatumaks, vähem läbimõelduks ja ebaõiglasemaks ajaloos.

Demokraadid loodavad, et viivitamise korral on neil võimalik avaldada senatile survet erapooletu istungi korraldamiseks. Demokraadid tahavad tunnistajapinki vähemalt nelja praegust ja endist Valge Maja abi, kellel on otseseid teadmisi Trumpi Ukraina-skandaali kohta.

Senati sajast kohast 53 on vabariiklaste käes. Trumpi tagandamise jaoks on vaja kahe kolmandiku suurust enamust.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles