Kanada politsei valmistus aktivistide pihta tuld avama (1)

Copy
Gaasijuhtme vastane meeleavaldaja Briti Columbias.
Gaasijuhtme vastane meeleavaldaja Briti Columbias. Foto: DARRYL DYCK/The Canadian Press/PA Images/Scanpix

Kanada politsei strateegiakoosoleku dokumendid näitavad, et korrakaitsele anti volitus Wet’suwet’eni maadele gaasijuhtme ehitamist takistavate aktivistide pihta tuli avada.

Guardiani nähtud politsei strateegiakoosoleku dokumentidest selgub, et korrakaitsjad olid valmis vajadusel Briti Columbia piirkonnas gaasijuhtme ehitamist tõkestavaid põlisrahva aktiviste tulistama.

Wet’suwet’eni maadele kavandatud relvastatud reidi dokumentides seisab, et Kanada ratsapolitsei väitel on vajalik «surmava ülevaate» kasutamine – termin, mis tähendab snaiperite kasutamist.

Ratsapolitsei komandörid andsid politseinikele korralduse «kasutada blokeeringu vastu nii palju vägivalda, kui soovite». Eraldiseisvas dokumendis märgib ratsaväe ohvitser, et arreteerimine on vajalik «piirkonna steriliseerimiseks».

Käsklused jagati enne operatsiooni teetõkke eemaldamiseks, mis oli püstitatud Wet’suwet’eni hõimu inimeste poolt. Wet’suwet’eni põlisrahva esindajad püstitasid teetõkke eesmärgiga takistada 670 kilomeetri pikkuse GasLinki torujuhtme ehitamist läbi mägise ja metsase piirkonna.

Gidimt’eni teetõke rajati 2018. aasta detsembris 1200 kilomeetrit Vancouverist põhja poole. Selle aasta 7. jaanuaril liikusid sõjaväevormidesse riietatud ja automaatrelvadega varustatud ratsaväelased Gidimt’eni teetõkke peale, lammutasid takistused ja vahistasid 14 inimest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles