Hiina presidendi sõnul kahjustavad USA seisukohad riikide suhteid

Copy
Donald Trump ja Xi Jinping.
Donald Trump ja Xi Jinping. Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS

Hiina president Xi Jinping ütles reedel USA ametivennale Donald Trumpile, et Ühendriikide seisukohad ja tegevused seoses Taiwani, Hongkongi, Xinjiangi ja Tiibetiga kahjustavad kahe riigi omavahelisi suhteid.

Hiina riikliku meedia informatsiooni kohaselt ütles Xi, et USA käitumine on Hiina siseasjadesse sekkumine ja kahjustab Hiina huve ning mõjub vastastikusele usaldusele ja koostööle kahjulikult.

Xi sõnul loodab Peking, et Washington asub tulevikus tõsiselt rakendama konsensust, mis on leitud kahe riigi liidrite mitmete omavaheliste kõneluste käigus.

Trump ütles reedel, et pidas «väga hea vestluse» Hiina liidri Xi Jinpingiga kahe riigi kaubandussõja leevendamise üle. 

Hiina hakkas vastavalt kokkuleppele märkimisväärselt suurendama USA põllumajandustoodete importi, ütles Trump Twitteris. Samas ei täpsustanud Trump, millal nõndanimetatud esimese etapi lepe reaalselt allkirjastatakse. 

«Ametlikku allkirjastamist valmistatakse ette,» ütles USA riigipea. 

Peking sarjas ja süüdistas reedel silmakirjalikkuses ka Euroopa Parlamenti, mis nõudis Hiina ametiisikutele uiguuri vähemuse kohtlemise eest suunatud sanktsioone.

Rahvusvaheline üldsus taunib Hiina keskvõimude vähemuspoliitikat, mille tulemusel hoitakse Xinjiangi autonoomses piirkonnas umbes miljonit uiguuri ja teisi peamiselt moslemi vähemuse esindajaid niinimetatud ümberõppelaagrites.

Europarlament võttis neljapäeval vastu resolutsiooni, milles öeldakse, et senised Euroopa Liidu abinõud ei ole toonud kaasa Hiina inimõigusolukorra märgatavat paranemist. Saadikute sõnul olukord eelmisel aastal hoopis halvenes.

Resolutsioonis nõutakse Hiina valitsuselt süüdistuseta kinnipidamiste, alusetu kohtumõistmise ja kriminaalrikkumistes süüdimõistmise lõpetamist ning kõigi kinnipeetud isikute vabastamist.

Peking nõudis vastuseks Euroopa Parlamendilt terrorivastases võitluses topeltstandarditest loobumist ja Hiina siseasjadesse sekkumise lõpetamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles