Kuuba nimetas ametisse esimese peaministri 43 aasta jooksul

Copy
Manuel Marrero Cruz (vasakul tumedas ülikonnas) parlamendi istungil.
Manuel Marrero Cruz (vasakul tumedas ülikonnas) parlamendi istungil. Foto: Ramon Espinosa/AP/Scanpix

Kuuba president Miguel Díaz-Canel nimetas laupäeval ametisse esimese peaministri alates 1976. aastast, seda ametikohta asub täitma senine turismiminister. 

Manuel Marrero Cruz (56) on töötanud kommunistliku saareriigi turismiministrina viimased 16 aastat ja sellesse ajajärku on jäänud Kuubat külastavate turistide arvu suurenemine ja hotelliehitusbuum. 

Díaz-Canel tõstis esile Marrero kogemusi läbirääkimistel välisinvestoritega kui üht tema peamist kvalifikatsiooni, vahendas riigimeedia. 

Kuuba sisulise võimuta parlament peaks Marrero peaministriks kinnitama laupäeva õhtul. 

Kuubal oli viimati peaminister aastatel 1959–1976, kui seda ametikohta täitis kommunistliku revolutsiooni ikoon Fidel Castro. 

Ametikoht asendati 1976. aastal vastu võetud põhiseaduses presidendiga. 

Fidel Castro ja tema noorem vend Raúl Castro töötasid seejärel presidendina ühtekokku 42 aastat. 2018. aasta aprillis andis Raúl Castro presidendiameti üle Díaz-Canelile pärast uue põhiseaduse vastuvõtmist, mis jagas presidendi võimutäiuse presidendi ja taasloodud peaministri ametikoha vahel. 

Uue põhiseaduse järgi vastutab peaminister ministrite nõukogu nime kandva valitsuse igapäevatöö eest. 

Peaministril on viieaastane ametiaeg ja tema nimetab ametisse president ning kinnitab parlament. 

Põhiseaduse kohaselt peab peaminister tulema 605-liikmelisest parlamendist, olema vähemalt 35 aastat vana, sünnijärgne Kuuba kodanik ning tal ei tohi olla ühegi teise riigi kodakondsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles