Afganistani luureamet: poole aastaga on kinni peetud 700 IS-i liiget

Copy
Afganistani sõdurid õppustel.
Afganistani sõdurid õppustel. Foto: GHULAMULLAH HABIBI / EPA / Scanpix

Afganistani luureteenistus teatas laupäeval, et on viimase poole aasta jooksul riigi idaosas kinni pidanud umbes 700 äärmusrühmituse Islamiriik (IS) võitlejat ja nende pereliiget.

Afganistani luureteenistus riiklik julgeolekudirektoraat (NDS) teatas, et 700 kinnipeetu seas on vähemalt 75 naist ja 159 last. Mitmesajast kinnipeetavast vähemalt 277 on välisriikide kodanikud. Mõned neist andsid ennast ka ise võimudele üles. 

NDS-i teatel viidi kõik IS-i võitlejad ja nende perekonnaliikmed pealinnas Kabulis asuvasse luureteenistuse rajatisse. 

Ühe NDS-i ohvitseri sõnul on enamik kinnipeetud IS-i liikmetest Pakistanist, Jordaaniast ja Kesk-Aasia riikidest. 

Luureteenistus teatas laupäeval hommikul, et piiras Ida-Afganistanis kümneid IS-i võitlejad nende kodudes sisse ja operatsioon jätkub. 

USA Afganistani eriesindaja Zalmay Khalilzad kirjutas detsembri algul Twitteris, et IS on saanud Ida-Afganistanis USA, Afganistani ja ka islamiliikumise Taliban operatsioonide tõttu kõvasti kannatada. 

IS-i pühasõdalased ilmusid Afganistani sõjatandrile 2015. aastal, vallutades suured alad Pakistaniga piirnevates Nangarhari ja Kunari provintsides. Afganistanis tegutsevat IS-i harurühmitust tuntakse nime all Islamiriik Khorasanis (IS-K).

Järgnenud aastatel võttis IS vastutuse terve rea õudust tekitavate plahvatuste eest üle kogu riigi, mille seas oli verine rünnak pulmasaalile. IS on võidelnud riigis USA ja Afganistani vägede ning islamiliikumisega Taliban. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles