Mali president kutsus üles lugupidamisele Prantsuse ja Saheli suhetes

Copy
Prantsuse sõdurid Malis sõitmas Sagaie soomukil.
Prantsuse sõdurid Malis sõitmas Sagaie soomukil. Foto: ERIC FEFERBERG/AFP

Mali president Ibrahim Boubacar Keita kutsus laupäeval üles lugupidamisele Prantsusmaa ja Saheli riikide vahelistes suhetes.

Prantsuse televisioonis kõnelenud Keita ütles, et Saheli G5 sõjaline liit, millesse kuuluvad Mali, Burkina Faso, Niger, Mauritaania ja Tšaad edastab vastavasisulise sõnumi 13. jaanuari kohtumisel Prantsusmaal.

Prantsusmaa sõjaline roll Saheli riikides on sattunud viimasel ajal kriitika alla seoses pühasõdalaste ühe ägenevate rünnakutega regioonis.

President Emmanuel Macron teatas samal ajal, et Prantsusmaa väed tapsid laupäeval Malis 33 pühasõdalast.

«Neutraliseeriti 33 terroristi,» ütles Elevandiluurannikul visiidil viibiv Macron. Presidendiamet kinnitas, et riigipea pidas neutraliseerimise all silmas tapmist.

Mali keskosas asuva Mopti linna ümbruses korraldatud operatsioonis džihadistide vastu osalesid eriüksused ja lahingukopterid. 

Ühtlasi vabastasid prantslased operatsiooni käigus kaks islamistide käes vangis olevat Mali sandarmit.

«See arvestatav edu näitab meie vägede pühendumust ning toetust, mida me pakume Malile, piirkonnale ja meie oma julgeolekule,» sõnas president. 

«Me oleme kandnud kaotusi, kuid meil on täna hommikul ette näidata ka võite tänu meie sõdurite pühendumusele ja operatsioonile Barkhane,» lausus Macron viitega Prantsuse terrorismivastasele operatsioonile. 

Ta viitas ka novembri lõpus Malis aset leidnud kahe Prantsuse sõjaväekopteri kokkupõrkele, milles sai surma 13 sõjaväelast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles