Austraalia peaminister külastas põlengutega võitlevaid tuletõrjujaid

Copy
Tuletõrjujad võitlemas põlenguga Gospersi mäel.
Tuletõrjujad võitlemas põlenguga Gospersi mäel. Foto: DAN HIMBRECHTS/EPA

Austraalia peaminister Scott Morrison külastas pühapäeval maastikupõlengutega võitlevaid tuletõrjujaid Uus-Lõuna Walesi osariigis, teatas tema ametkond.

Morrison katkestas põlengute tõttu perepuhkuse Hawaiil.

Mitmes Austraalia piirkonnas lõõmavad suured maastikutulekahjud. Sealjuures on umbes saja kilomeetri kaugusel Sydneyst põlengud kontrolli alt väljunud.

Morrison langes kodumaal terava kriitika alla, et läks puhkusele ajal, kui riigis möllavad tohutud maastikupõlengud ning ohus on tuhandete inimeste elu ja vara.

Riigi idarannikut on tabanud rekordiline kuumalaine, mis jõudis sinna Lääne-Austraaliast, andes oma teel hoogu sadadele metsatulekahjudele.  

Austraalia suurimat linna Sydneyt katab mürgine suits linnast põhjas, lõunas ja läänes lõõmavatest põlengutest. 

Uus-Lõuna Walesi osariigis, kus asub ka Sydney, peaksid temperatuurid ulatuma 47 kuumakraadini. Tulekahjud lõõmavad ka Lõuna-Austraalia ja Victoria osariigis. 

Paari kuuga on tulekahjud Austraalias neelanud vähemalt kolme miljoni hektari suuruse territooriumi. Vähemalt kümme inimest on hukkunud ja 800 kodu hävinud.  

Arstid on hoiatanud, et võib-olla tuleb kehtestada ka meditsiiniline eriolukord seoses Sydneyt haaranud suitsupilvega, mis laupäevaks muutus paksuks suduks. 

Uus Lõuna-Walesi osariigis soovitatakse haavatavatel inimestel nagu lastel ja eakatel püsida siseruumides, kuna kardetakse, et kuumus ning mürgine suits võib tuua kaasa «tõsise haiguse, haiglaskäigu või isegi surma». Samuti on ohus väljas tööd tegevate inimeste tervis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles