Esialgsed tulemused: Afganistani presidendivalimised võitis ametisolev riigipea

Copy
Afganistani president Ashraf Ghani.
Afganistani president Ashraf Ghani. Foto: Reuters / Scanpix

Esialgsete tulemuste kohaselt võitis Afganistani president Ashraf Ghani riigipea valimised juba esimeses voorus, kuid tema vastaskandidaat lubas selle vaidlustada. 

Sõltumatu valimiskomisjon teatas täna, et Ghani kogus 28. septembril peetud valimistel 50,64 protsenti häältest, edestades ülekaalukalt pearivaali Abdullah Abdullah'd, kes kogus 39,52 protsenti. 

Kandidaatidel on nüüd õigus esitada kaebusi enne lõplike tulemuste väljakuulutamist arvatavalt mõne nädala jooksul. 

«Me tahame väljendada taas selgelt oma rahvale, toetajatele, valimiskomisjonile ja meie rahvusvahelistele liitlastele, et meie meeskond ei aktsepteeri seda petuhääletust, kui meie õiguspäraseid nõudmisi ei rahuldata,» teatas kõrgeima täidesaatva ametniku Abdullah' meeskond. 

Esialgsed tulemused pidid selguma juba 19. oktoobril, kuid lükati korduvalt edasi tehnilistel põhjustel ja pettusesüüdistuste tõttu.

Tänavused Afganistani valimised taheti korraldada ausamalt kui kunagi varem, sealjuures rakendati biomeetrilisi masinaid, et inimestel ei oleks võimalik üle ühe korra hääletada.

Sellest hoolimata tuli ligi miljon häält 2,7 miljonist ebakorrapärasuste tõttu kehtetuks kuulutada. Seega on nende presidendivalimiste osalusprotsent Afganistani ajaloo madalaim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles