Valge Maja külmutas Ukraina abi 90 minutit pärast Trumpi telefonivestlust

Copy
President Donald Trumpi poolehoidja sõnum tema tagandamist soovivatele demokraatidele.
President Donald Trumpi poolehoidja sõnum tema tagandamist soovivatele demokraatidele. Foto: ZUMAPRESS / ScanPix

USA eelarveametnik edastas Pentagonile korralduse Kiievile mõeldud sõjalise abi kinnihoidmiseks 90 minutit pärast president Donald Trumpi telefonivestlust Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga, ilmnes sisemeilist.

Elektronkiri oli osa uurivale ajakirjandusele keskendunud vabaühenduse Center for Public Integrity avaldatud dokumentidest. 

Trumpi süüdistatakse 400 miljoni dollari Ukrainale mõeldud abi kinnihoidmises, et survestada Kiievit uurima tema poliitilist rivaali Joe Bidenit.

«Lähtudes saadud juhtnööridest ja administratsiooni kavast Ukraina abi üle vaadata .... hoiduge palun igasugustest täiendavatest DoD (kaitseministeeriumi) kohustustest nende vahenditega seoses,» kirjutas Valge Maja eelarveametnik Michael Duffey Pentagoni ametnikele.

Kirja saatmisajaks on märgitud 11.04 ehk tund ja 31 minutit pärast seda, kui Valge Maja andmeil lõppes Trumpi 25. juuli telefonivestlus Zelenskõiga. 

«Arvestades palve tundlikku iseloomu, oleksin tänulik, kui sellest informatsioonist teaksid rangelt vaid need, kes peavad teadma,» lisas Duffey.

Vabariiklased kaitsesid Trumpi sammu 2. detsembri esindajatekoja raportis, väites, et välisabiga viivitamises ei ole midagi ebaharilikku, märkis Center for Public Integrity.

Vabariiklasest senaator Ron Johnson ütles eile telekanalile ABC, et uued elektronkirjad ei heida mingit uut valgust Trumpi põhjendustele Ukraina abi kinnihoidmiseks.

«President oli mures, kas Ameerika maksumaksjate raskelt teenitud dollareid tuleb kulutada riigis, kus on kinnitust leidnud korruptsioonijuhtumid,» lausus ta. 

Senati demokraatide liider Chuck Schumer seevastu nimetas eilses Twitteri säutsus kirju plahvatuslikeks, sarjates Trumpi otsust, mitte lubada mõningaid Valge Maja ametnikke tunnistusi andma. 

«Kui abi kinnihoidmises ei ole midagi halba, siis miks ei tahtnud Michael Duffey, et keegi teaks, mida ta teeb,» kirjutas Schumer. 

See e-mail on täiendav põhjus, mis me vajame Duffeyt ja teisi tunnistama senati kohtuprotsessil, lisas ta. 

Demokraat Amy Klobuchar jagas Schumeri seisukohta CNN-i saates «Face the Nation».

«Kui president on nii süütu ja teda ei tohiks tagandada, siis miks ta kardab nende inimeste tunnistusi?» küsis demokraatide presidendikandidaadiks pürgiv Klobuchar.

Esindajatekoja täiskogu toetas 18. detsembril Trumpi tagandamist seoses süüdistustega võimu kuritarvitamises ja kongressi töö takistamises. 

Senat menetleb asja ilmselt jaanuaris. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles